Διατροφή

Πόσα αυγά μπορείς να φας άφοβα;

Έχασε την μάχη για την ζωή ο 9χρονος Στράτος Ραφαήλ

Τι άλλαξε σε όσα ξέραμε

Αν ρωτήσεις 5 άτομα για το πόσα αυγά επιτρέπεται να φας την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι να πάρεις 5 διαφορετικές απαντήσεις. Ως τώρα τα αυγά συνδέονται με την χοληστερόλη και καρδιακές ασθένειες, τώρα όμως δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έρχονται να αλλάξουν όσα ξέραμε.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, εμφανίζει αθώα τα αυγά αφού 125 άτομα ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή, χωρίς λιπαρά και με 12 αυγά εβδομαδιαίως και μετά από 3 μήνες οι εξετάσεις του ήταν καλύτερες, και υπήρξε και μείωση κιλών.

Η δεύτερη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, θα σε κάνει να βράσεις κατευθείαν αυγά. Αφού σε δείγμα 416.000 ατόμων, αυτοί που έτρωγαν τακτικά αυγά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό και καρδιοπάθειες συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά.

Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό τη μέρα είχαν 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό και κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.