Διατροφή Υγεία

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Όλοι βιώνουμε κατά καιρούς μια αίσθηση καψίματος στο στήθος και τον λαιμό και μια ελαφρώς πικρή γεύση στο στόμα.

Πρόκειται για καούρα που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιο πικάντικο ή πολύ λιπαρό φαγητό.

Η καούρα προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέων στον οισοφάγο και αποτελεί σύμπτωμα κάποιων παθήσεων, με πιο συχνή την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Άλλα συμπτώματα είναι ο πόνος το λαιμό, ο ξερός βήχας, η δυσκολία στην κατάποση.

Αν ταλαιπωρείστε συχνά από καούρες πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε πέντε παράγοντες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν τις καούρες και πρέπει να αποφεύγετε:

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Μεγάλα γεύματα: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα τροφής τόσος περισσότερος χρόνος απαιτείται για να γίνει η πέψη της. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα και να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Τρώτε αργά: Το φαγητό αργά το βράδυ και ειδικά πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις καούρες. Αν φάτε και μετά ξαπλώσετε, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Μάσημα τσίχλας: Αν συνηθίζετε να μασάτε τσίχλες με γεύση μέντας, μάλλον πρέπει να το σταματήσετε ή να αλλάξετε γεύση. Όπως συμβαίνει με την καφεΐνη, η μέντα χαλαρώνει τη βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Εξετάστε το ενδεχόμενο για τις καούρες σας να ευθύνεται το έλαιο μέντας που υπάρχει σε αρκετές τροφές και ροφήματα, όπως το τσάι και διάφορα ποτά, καραμέλες , αλλά και αρκετά γλυκά.

Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αλκοόλ: Το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, προκαλώντας παράλληλα μειωμένη παραγωγή σάλιου και αφυδάτωση. Η μικρή ποσότητα σάλιου στη στοματική κοιλότητα εμποδίζει τον καθαρισμό του στομάχου από τα οξέα με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέφουν στο λαιμό.

  • Συχνές καούρες: Τι πρέπει να αποφεύγετε

    Καφές: Η καούρα συμβαίνει όταν η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου χαλαρώσει στον λάθος χρόνο, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να ξεχυθούν προς τα πάνω και να προκαλέσουν μια αίσθηση καούρας στο στέρνο ή το λάρυγγα. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στη χαλάρωση της βαλβίδας. Τέτοια είναι όσα περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα.