Υγεία

Διπλάσιος ο κίνδυνος έξαρσης στην κολίτιδα από το κρέας

Προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης σε 3.000 ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου για τους παράγοντες διατροφής
Η τακτική κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με εξάρσεις ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, ειδικά σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, δείχνει μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης PREdiCCt (Prognostic Effect of Environmental Factors in Crohn and Colitis) παρουσιάστηκαν στις 7 Μαΐου στο Σικάγο στην ετήσια συνάντηση Digestive Disease Week και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, αναλύθηκαν δεδομένα ασθενών με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου υπό ελεγχόμενη διατροφή επί δύο ή τρείς μήνες και στη συνέχεια ακολούθησε παρακολούθηση για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μελέτη έχει συμπεριλάβει συνολικά 3.000 ασθενείς των οποίων οι παθήσεις βρίσκονται σε ύφεση, ενώ τα συγκεκριμένα συμπεράσματα αφορούν 497 ασθενείς με νόσο του Crohn και 520 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Από τη μελέτη της διατροφής των ασθενών, διαπιστώθηκε πως τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος, διπλασίασαν τις σοβαρές εξάρσεις των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ), γεγονός που επιβεβαιώθηκε όχι μόνο με αύξηση των συμπτωμάτων, αλλά και με άνοδο της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της καλσιπροτεκτίνης κοπράνων (FCAL) -εξετάσεις που αποτελούν δείκτες διάγνωσης της φλεγμονής. Μάλιστα η κατάσταση που προκλήθηκε, οδήγησε σε αλλαγή θεραπείας σε ασθενείς με ελκώδης κολίτιδα, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Charlie W. Lees, από το Western General Hospital και το Πανεπιστημιο του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την εμφάνιση ήπιων εξάρσεων, που επιβεβαιώθηκαν όταν οι ασθενείς ρωτήθηκαν αν «η ασθένειά σας ελέγχθηκε καλά τον περασμένο μήνα ή από την τελευταία φορά που συνδεθήκατε με το portal της μελέτης» και η απάντηση που έδωσαν ήταν αρνητική.