Υγεία

Δόντια: Από τι κινδυνεύουν; Τα σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν

Τι «κρύβει» ο πόνος στα δόντια; Οι αιτίες ενός ξαφνικού πονόδοντου έχουν σχέση είτε με την περιοχή του ούλου γύρω από το δόντι είτε με το ίδιο το δόντι.

Ένας αιφνίδιος πόνος που μπορεί, όμως, να συνεχίζεται και να εντείνεται συνήθως προέρχεται από πολύ βαθιά τερηδόνα σε ένα ζωντανό δόντι ή από νέκρωση κάποιου δοντιού.

Άλλη πιθανή αιτία πόνου είναι ένα ατελές ή πλήρες ξαφνικό κάταγμα του δοντιού (επειδή μασήσαμε κάποιο σκληρό τρόφιμο, για παράδειγμα).

Αν όμως νιώθουμε έναν γενικευμένο ή εντοπισμένο πόνο στα δόντια, που εντείνεται με τα κρύα, γλυκά, ξινά ή σκληρά φαγητά, αυτός είναι πιθανό να οφείλεται σε ουλικό απόστημα, που αποτελεί ένδειξη περιοδοντίτιδας.

Τι συμβαίνει με τις άφθες
Αν έχουμε άφθες (μικρές επώδυνες πληγές στο στόμα), μπορούμε, με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μας, πριν από το φαγητό, να κάνουμε στοματοπλύσεις με ένα υγρό αντισηπτικό, για να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις από μικρόβια που κάποιες φορές επικάθονται στις πληγές αυτές, και να βάζουμε αντισηπτικά που περιέχουν τοπικό αναισθητικό ώστε να μειωθεί ο πόνος.

Σε γενικές γραμμές, οι άφθες επουλώνονται μόνες τους έπειτα από διάστημα 10-15 ημερών.

Αν, παρά τη θεραπεία αυτή, δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται μετά από λίγες ημέρες, πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μας (ενδεχομένως να απαιτείται ειδική αγωγή, π.χ., με κορτιζόνη).

Από τι κινδυνεύουν τα δόντια μας
Τα δόντια μας απειλούνται κυρίως από την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Η τερηδόνα ευνοείται από την κατανάλωση ζάχαρης και προκαλείται από τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα, τα οποία μειώνουν το pH του σάλιου, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται όξινο και να προκαλεί την απασβεστίωση των δοντιών, καταστρέφοντάς τα σιγά σιγά. Ο οδοντίατρος αντιμετωπίζει το πρόβλημα καθαρίζοντας την τερηδόνα και σφραγίζοντας το δόντι (αν το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, ενδεχομένως να χρειαστεί απονεύρωση ή και εξαγωγή στις πολύ προχωρημένες περιπτώσεις).

Οι έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν από ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων), αν όμως απομακρυνθούν τα μικρόβια που την προκαλούν, με καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο, η νόσος είναι απόλυτα θεραπεύσιμη.

Όμως, δεν θα πρέπει να αμελούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής και τις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, κυρίως όταν τα ούλα μας είναι κόκκινα, πρησμένα και ματώνουν.

Αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία για την ουλίτιδα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το πρόβλημα θα εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή, που καταστρέφει τους ιστούς γύρω από το δόντι (και που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα προκαλέσει κινητικότητα των δοντιών ή και πτώση).

Τα σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που παραπέμπουν σε νόσο του στόματος και για αυτό και δεν θα πρέπει να τις αγνοήσουμε, αλλά να τις διερευνήσουμε με τη βοήθεια του ειδικού.

Αυτές είναι: η αιμορραγία, η κακοσμία, ο πόνος, η ξηροστομία, μια λευκή, κόκκινη ή μελανή πλάκα, μια πληγή που δεν κλείνει, ένας όγκος που προεξέχει, η απότομη κινητικότητα στα δόντια ή μια τεχνητή οδοντοστοιχία που ξαφνικά τραυματίζει (δεν έχει καλή εφαρμογή).

Σημείωση: Αν και η δυσάρεστη αναπνοή δεν θεωρείται ασθένεια, μπορεί –σπάνια– να είναι σύμπτωμα κάποιας νόσου, όπως είναι οι παθήσεις των πνευμόνων και των βρόγχων, του πεπτικού συστήματος, οι ηπατικές ασθένειες, η νεφρική ανεπάρκεια.

ΠΗΓΗ vita.gr