Επικαιρότητα Υγεία

Εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού και RSV: Γεμάτα τα νοσοκομεία Παίδων, βγάζουν ακόμα και ράντζα στις εφημερίες

Πύργος: Στη γειτονιά των αγγέλων η 4χρονη Διονυσία – Η μάχη με τον καρκίνο και η τραγική απώλεια

Τζανάκης: Πανσπερμία ιών, πότε οι γονείς πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο το παιδί τους

Εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ ιώσεων που ταλαιπωρεί ενήλικες και παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες να βγαίνουν ακόμα και ράντζα.

Ο Νίκος Γκότσης, νοσηλευτής ΤΕΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εκτίμησε πως τον χειμώνα θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Πριν από δύο χρόνια που είχαμε τον κορονοϊό δεν είχαμε εμφανή συμπτώματα γρίπης, επειδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και φόραγαν μάσκα. Τώρα έχουμε έξαρση κρουσμάτων γρίπης και του RSV, του συγκυτιακού ιού, δηλαδή της βρογχιολίτιδας» δήλωσε. Όπως τόνισε οι παιδιατρικές είναι γεμάτες λόγω του εκρηκτικού «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και του ιού RSV.

Ο συγκυτιακός ιός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλεί βήχα, πυρετό, καταρροή, αδυναμία-κόπωση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς και να πάνε στο νοσοκομείο τα παιδιά τους; «Όταν έχει υψηλό πυρετό, όταν έχει δύσπνοια τότε πρέπει να το φέρει στο νοσοκομείο. Ο ιπαιδιατριακές κλινικές είναι γεμάτες, σε κάποιες εφημερίες βγάζουν και ράντζα για τα παιδιά» ανέφερε.

Τζανάκης: Πανσπερμία ιών

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία πανσπερμία ιών που έρχεται. «Είμαστε μπροστά σε μία πανσπερμία ιών που προσβάλουν παιδιά και ενήλικες. Δεν είναι μόνο η γρίπη, ο κορονοϊός και ο συγκυατιακός ιός, είναι και οι ρινοϊοί, αδενοϊοί, εντεροϊοί που προσβάλλουν παιδιά και ενήλικες που εκδηλώνονται με καταροή, πονόλαιμο, φτερνίσματα και υψηλό πυρετό. Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προκαλούν βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν», δήλωσε.

«Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κόπωση, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους, αντιπυρετικά, ανάπαυση, ελαφρύ φαγητόΌταν το παιδί έχει δύσπνοια και πυρετό πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, στους ενήλικες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα παρατηρούνται μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων.