Υγεία

Επιδημία γρίπης 2016: Όταν γέμισαν οι ΜΕΘ με 200 διασωληνωμένους – Τι θα είχε συμβεί αν είχε επιβληθεί lockdown;

Θεσσαλονίκη: Σοκ από την εικόνα στα λύματα! Τεράστια αύξηση του ιικού φορτίου σε μια εβδομάδα (pics)

Μεγάλες ομοιότητες με την κατάσταση με τον κορωνοϊό στις ΜΕΘ πρo του lockdown παρουσιάζει το όχι και τόσο μακρινό 2016 όπου μία άλλη επιδημία χτυπούσε την Ελλάδα, η επιδημία του ιού της γρίπης και συγκεκριμένα του στελέχους H1N1.

Τότε η Ελλάδα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είχε περίπου 500 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είχαν γεμίσει λόγω των εισαγωγών ασθενών με γρίπη. Συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, νοσηλεύονταν λόγω γρίπης σε κλίνες ΜΕΘ 200 άνθρωποι.  

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» 73 ασθενείς (για διάφορες αιτίες) περίμεναν σε λίστα αναμονής για να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Επιδημία γρίπης 2016: Όταν γέμισαν οι ΜΕΘ με 200 διασωληνωμένους - Τι θα είχε συμβεί αν είχε επιβληθεί lockdown;

Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να συγκριθεί με τον σημερινό αριθμό των 755 διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού.

Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι πόσες κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες από ασθενείς φέτος στις 7 Νοεμβρίου, ημέρα επιβολής του 2ου lockdown στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τότε οι συνθήκες ήταν ίδιες με του 2016, δηλαδή κανένας περιορισμός. 

Στις 7 Νοεμβρίου του 2020 οι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό ήταν 207, δηλαδή μόλις 7(!) περισσότεροι από την επιδημία γρίπης την 1η Φεβρουαρίου του 2016! 

Άραγε τι θα είχε συμβεί το 2016 αν είχε επιβληθεί lockdown στην Ελλάδα; Οι διασωληνωμένοι θα είχαν εκτοξευθεί ή θα είχαν πέσει;

Φυσικά δεν το λέμε αυτό για να εξισώσουμε τον κορωνοϊό με τη γρίπη (είναι και πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός) αλλά για να δείξουμε πως η κατάσταση πριν το lockdown δεν απείχε τρομακτικά από την γρίπη και πως πλέον πρέπει να εξετασθεί όχι η αναποτελεσματικότητα αλλά όπως είπε και η κ.Λινού η υγειονομική βλαπτικότητα του lockdown. 

Άλλωστε τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:

Πριν το lockdown:  2556 ημερήσια κρούσματα, 207 διασωληνωμένοι και 709 νεκροί 

5 μήνες μετά το lockdown: 4340 ημερήσια κρούσματα – 755 διασωληνωμένοι – 8.160 νεκροί