Υγεία Φάρμακα

Εμβόλιο: Η Κομισιόν καλείται να αποκαλύψει τα SMS με τον Αλβέρτο Μπουρλά

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Υπήρξαν αστοχίες με την κακοκαιρία – Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι δεν έχει τα μηνύματα. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ζητά να αναζητηθούν.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια προσάπτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες στον Τύπο για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο΄Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έπειτα από άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2021, στο οποίο η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε ότι αντάλλασσε SMS με τον Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19, δημοσιογράφος ζήτησε από τη Κομισιόν πρόσβαση στα μηνύματα και άλλα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Η Κομισιόν δέχθηκε να του διαβιβάσει τρία έγγραφα (ένα email, μία επιστολή και μία ανακοίνωση Τύπου), αλλά κανένα SMS.

Υποστήριξε ότι δεν έχει κρατήσει κανένα από τα μηνύματα αυτά, δηλώνοντας ότι αυτά δεν όφειλαν να διατηρηθούν και δεν υπόκεινται στους κανόνες περί διαφάνειας των ευρωπαϊκών θεσμών, που χρονολογούνται από το 2001.

Εμβόλιο: Η Κομισιόν καλείται να αποκαλύψει τα SMS με τον Αλβέρτο ΜπουρλάΣε απάντηση στην έρευνα που ξεκίνησε η Διαμεσολαβήτρια, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα μηνύματα αυτά συνιστούν «εκ της φύσεώς τους έγγραφα βραχείας διάρκειας ζωής, που δεν περιέχουν επί της αρχής σημαντικές πληροφορίες σχετιζόμενες με τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Κομισιόν».

Αντίθετα, σύμφωνα με την Διαμεσολαβήτρια «είναι σαφές» ότι τα SMS «εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα» και «το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού».

Καλεί την ευρωπαϊκή διοίκηση να εξελίξει τις πρακτικές της στον τομέα της διατήρησης των εγγράφων λαμβάνοντας υπ’ όψιν «τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με την διαφάνεια», σύμφωνα με την Εμιλι Ο’Ράιλι.

Εάν τα μηνύματα εντοπισθούν, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει «να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν», καταλήγει στις συστάσεις που διατυπώνει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Περισσότερο από το ήμισυ των 4,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που αγοράσθηκαν ή προκρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από τις Pfizer-BioNTech.

Σημαντικά τμήματα των συμβολαίων με τις εταιρείες, κυρίως ό,τι αφορά τις τιμές, είναι εμπιστευτικά, γεγονός που έχει επικριθεί από ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP