Φάρμακα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο νόσου

Η λήψη αυτού του δημοφιλούς παυσίπονου δεν ανακουφίζει μόνο από το άλγος και τον πυρετό, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Ένα από τα πιο οικονομικά και ευρέως γνωστά παυσίπονα, η ασπιρίνη, φαίνεται πως έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες και μάλιστα ενάντια σε έναν από τους συχνότερα διαγνωσμένους καρκίνους, αυτόν του παχέος εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Cell Death & Disease, διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, και συγκεκριμένα δόσεις μεταξύ 75 και 300 mg ημερησίως, θα μπορούσε να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 24%. Επιπλέον, εάν υπάρχει ήδη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται.

Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, η ασπιρίνη παρεμβαίνει στις καταστροφικές διεργασίες στα κύτταρα που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ουσίες της διαταράσσουν συγκεκριμένες ουσίες των κυττάρων, που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και στην ανάπτυξη του καρκίνου, παρεμβαίνοντας σε ορισμένες οδούς που χρησιμοποιούν τα κύτταρα προκειμένου να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.

Η χημική ονομασία της ασπιρίνης είναι ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Μετά την κατανάλωσή της, απορροφάται κυρίως μέσω του στομάχου και του εντέρου και μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ. Αυτός ο μεταβολίτης, με χρόνο ζωής περίπου 20 λεπτών, παίζει κεντρικό ρόλο στις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης.