Επικαιρότητα Φάρμακα

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι 70% αποτελεσματικό, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο απλούστερο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας -εάν φυσικά λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, αρκετά για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τι έδειξε η μελέτη

Πάνω από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη -οι μισοί στη Βρετανία και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 30 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο ενέσεις νόσησαν τελικά από κορωνοϊό. Από τους εθελοντές που είχαν λάβει το placebo, 101 νόσησαν από κορωνοϊό.

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Ήδη είναι έτοιμες 4 εκατ. δόσεις για τη Βρετανία, ενώ αναμένονται άλλες 96 εκατομμύρια.

Μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Αρχές, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να διασφαλιστούν τα στάνταρ παραγωγής.

Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ