Επικαιρότητα Φάρμακα

Κορονοϊός: Ξεκινά η παραγωγή εμβολίου – Πότε θα γίνουν πρώτοι εμβολιασμοί

Κορονοϊός: Ξεκινά η παραγωγή εμβολίου – Πότε θα γίνουν πρώτοι εμβολιασμοί

Η Ρωσία διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι θα είναι σύντομα σε θέση να παράγει τον μήνα εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και «μερικά εκατομμύρια» από τις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το Open, η Ρωσία έχει μπει στην τελική ευθεία για το πρώτο εμβόλιο που ακολουθείται από άλλα δύο τουλάχιστον. Σε δέκα ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πιστοποίηση του εμβολίου από το ρωσικό υπουργείο Υγείας. Αξιωματούχοι και ειδικοί μιλούν με ενθουσιασμό για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που συμπλήρωσαν ήδη δύο μήνες. Τον Σεπτέμβριο είναι στο σχέδιο η μαζική παραγωγή και τον Οκτώβριο η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, με την παραγωγή να φιλοδοξεί να φτάσει στα τέλη του χρόνου τις 10.000.000 δόσεις κάθε μήνα.

Μεγάλο μέρος των εθελοντών στους οποίους έγιναν οι δοκιμές είναι στελέχη του ρωσικού στρατού, ο οποίος συμβάλλει στην κρατικά συντονισμένη αυτή προσπάθεια με υποδομές και με εξειδικευμένο προσωπικό από το Ινστιτούτο Βιοχημικού Πολέμου. Η σχολή του ρωσικού εμβολίου είναι κοντά στη βρετανική, χρησιμοποιεί δηλαδή τμήμα του DNA του ιού ως κινητήρια βάση του ανοσοποιητικού συστήματος, για αυτό και θεωρείται το ασφαλέστερο, ενώ οι Κινέζοι χρησιμοποιούν στις δικές τους δοκιμές έναν εξουδετερωμένο ιό και οι Αμερικανοί ολόκληρο το DNA του ιού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η διάρκεια της ανοσίας, με σπουδαίους Ρώσους επιστήμονες να αναφέρουν ότι ακόμη κι αν αυτή διαρκεί μόνο έξι μήνες, το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό σε αυτή τη φάση, καθώς με δύο δόσεις τον χρόνο θα καλύπτονται οι ευπαθείς ομάδες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (…) θα μπορούμε να παράσχουμε από αυτόν τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον μήνα, κατόπιν έως και μερικά εκατομμύρια από τις αρχές του επόμενου έτους», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εργάζεται εδώ και μήνες, όπως και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, σε διάφορα σχέδια εμβολίων εναντίον της Covid-19. Το συγκεκριμένο από το κέντρο Gamaleïa εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.