Επικαιρότητα Φάρμακα

Self tests: Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση και από τα φαρμακεία της Κρήτης

Self tests: Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση και από τα φαρμακεία της Κρήτης

Τι να γνωρίζουν μαθητές Λυκείου 16-18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί

Ξεκίνησε, σήμερα, η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η διάθεση και στα φαρμακεία του Ηρακλείου σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr,ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλειου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.

«Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα και σήμερα έχει αρχίσει κανονικά η διανομή των self tests από τα φαρμακεία του Ηρακλείου.

Χορηγούνται σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς και καλό θα είναι να μην έρχονται στα φαρμακεία πολίτες που δεν έχουν σχέση με μαθητές λυκείου ή δεν είναι εκπαιδευτικοί για να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό και ο συνωστισμός».

Περίπου 100.000 self test παρελήφθησαν σε επίπεδο Κρήτης με τον ΣΥΦΑΚ να παραλαμβάνει πάνω από 20.000 self test, όπως είχε δηλώσει προ ημερών στην ΚΡΗΤΗ TV,  ο Πρόεδρος του Απόστολος Γενετζάκης.

Η  χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) , γίνεται  στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Σύμφωνα και με το ΑΠΕ, ε πισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.