Φυσική Κατάσταση

Καθιστική ζωή: Έτσι θα αντιστρέψετε τις επιπτώσεις της

Η καθιστική ζωή συνδέεται με μια μακρά λίστα από χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όσο κάθεστε. Γι’ αυτό σηκωθείτε από την καρέκλα και δείτε πώς θα ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας χωρίς να κουραστείτε ή να επιβαρύνετε το πρόγραμμά σας.

Περπατήστε για 5 λεπτά κάθε μισή ώρα

Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports and Exercise.

Αν πάλι τα μόλις πέντε λεπτά ανά μισάωρο σας φαίνονται πολλά τότε ακόμα και το ένα λεπτό περπάτημα ανά ώρα μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Κοιμηθείτε αντί να κάθεστε

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, οι συμμετέχοντες που αντί να κάθονται έπαιρναν έναν υπνάκο για 30 λεπτά κάθε μέρα, έχασαν περίπου 1 κιλό και 1,75 εκατοστά από τη μέση.

Κάντε γυμναστική σε… δόσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υποστηρίζουν ότι μόνο τρεις έως τέσσερις «εκρήξεις» έντονης δραστηριότητας διάρκειας ενός λεπτού την ημέρα, μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40% (και έως και 49% όταν εξετάζουμε τους θανάτους που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις).

Οι σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία της καρδιάς, επειδή προάγουν την αυξημένη κυκλοφορία και την οξυγόνωση σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η ξαφνική ώθηση παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος, καθαρίζοντας τις τοξίνες και το στάσιμο αίμα που μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του σώματος ή ακόμη και να συμβάλει σε δυσλειτουργία σε αυτές τις περιοχές, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρκίνου.

Κάντε γιόγκα στο γραφείο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε Journal of Behavior Medicine υποστηρίζει ότι η γιόγκα είναι η καλύτερη γυμναστική για όσους κάνουν δουλειά γραφείου, καθώς:

  • Βοηθά στην ανακούφιση από τα κουρασμένα μάτια.
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος και εκτονώνει την ένταση.
  • Επαναφορτίζει και χαλαρώνει το σώμα σας.
  • Καλλιεργεί την πνευματική διαύγεια.
  • Ενισχύει την ενσυναίσθηση και τη σύνδεση.

Αν δεν έχετε χρόνο ή χώρο να σηκωθείτε από το γραφείο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εξασκήσετε τη γιόγκα και από εκεί που κάθεστε.

Δε χρειάζεται να έχετε κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό μαζί σας, μόνο την καρέκλα σας και 5 λεπτά από το διάλειμμά σας. Η chair yoga προσφέρει χαλάρωση που καταπολεμά την αϋπνία και περιορίζει την τάση σας να εκτονώνεστε μέσω του φαγητού.

Παράλληλα, προστατεύει την σπονδυλική σας στήλη. Αυτό είναι ένα από τα πιο ευεργετικά οφέλη της chair yoga για όσους κάνουν καθιστική ζωή ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην εργασία τους.

Η σπονδυλική στήλη και η μέση σας χρειάζεται να αντέξουν μεγάλο βάρος. Όταν καμπουριάζετε, το σώμα σας καταβάλλει μεγάλες, επίπονες προσπάθειες να στηρίξει το βάρος σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χρόνιους πόνους, δυσκινησία και αρθρίτιδα.

ΠΗΓΗ vita.gr