Πώς ορίζεται η καθιστική ζωή; Πόσες ώρες χαλάρωσης θεωρούνται πολλές και πόσες «αποδεκτές».
Το εάν ο τρόπος ζωής σας είναι υπερβολικά καθιστικός καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες τους οποίους είναι σημαντικό για τη πνευματική και σωματική σας ευεξία να γνωρίζετε.
Οι «δείκτες» που καθορίζουν το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας
Δεν ακολουθείτε (καμιά από) τις συστάσεις του ΠΟΥ
Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να αφιερώνετε 150 έως 300 λεπτά ήπιας έως μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, συν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης.
Εάν δεν ακολουθείτε καμία από αυτές τις συστάσεις, τότε πιθανότατα… δεν κινείστε αρκετά.
Παρατηρείτε αλλαγές στο μεταβολισμό και στο σωματικό σας βάρος
Πρέπει να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές που καταναλώνετε για να αποτρέψετε τις ανθυγιεινές διακυμάνσεις βάρους.
Όταν είστε υπερβολικά ανενεργοί, η πρόσληψη θερμίδων σας παραμένει σταθερή ενώ η ενεργειακή σας δαπάνη μειώνεται και οι επιπλέον θερμίδες στη συνέχεια εναποτίθενται ως λίπος.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει επίσης αντίκτυπο στον μεταβολισμό σας, με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Καίτε λιγότερες θερμίδες όταν ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός, με κίνδυνο επίσης εμφάνισης ποικίλων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα.
Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι
«Η καρδιά ευδοκιμεί με τη σωστή ροή οξυγόνου» κατά τους καρδιολόγους. Η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή και «αδύναμη» όσο… βυθιζόμαστε για ώρες στον καναπέ μας, γεγονός που «εξαντλεί» την καρδιά μας.
Γνωρίζατε επίσης πως σύμφωνα με μελέτες ο πολύς χρόνος μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Εκτός αυτού, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μόνιμη αίσθηση κούρασης, όπως η κακή διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες, η αδράνεια έχει επίσης αντίκτυπο στο πόσο κουρασμένοι νιώθουμε.
Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο πιο εξαντλημένοι αισθανόμαστε λόγω του ότι καρδιά, πνεύμονες και μύες δεν «συντηρούνται» σωστά.
Ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός
Η έλλειψη επαρκούς ύπνου (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Όσο περισσότερο καθιστική ζωή κάνετε, τόσο χειρότερη ποιότητα ύπνου έχετε.
Εάν για παράδειγμα ξοδεύετε περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα χαλαρώνοντας το πιο πιθανό είναι να μη μπορείτε να κοιμηθείτε καλά και αρκετά, να υποφέρετε δηλαδή από αϋπνία.
Η μνήμη σας σας «απατά»
Όπως και το σώμα μας, έτσι και το μυαλό μας απαιτεί εξάσκηση.
Σύμφωνα με μελέτη, η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί απώλειες στον έσω κροταφικό λοβό, ο οποίος ελέγχει τη μνήμη. Αυτή η αλλαγή στον εγκέφαλο μπορεί να σας κάνει να ξεχνάτε.
Είστε ψυχολογικά πεσμένοι
Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και ψυχική ευεξία και συχνά βιώνουν κατάθλιψη.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες απελευθερώνει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και τα μεταδίδει σε όλο το σώμα και είναι γνωστή ως η ορμόνη της καλής διάθεσης.
*Εν κατακλείδι:
Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι εκείνος που στερείται σωματικής άσκησης και περιλαμβάνει το να περνάμε πολύ χρόνο καθιστοί ή ξαπλωμένοι κάθε μέρα.
Δυστυχώς, δε χρειάζεται πολύς χρόνος για τις καθιστικές συνήθειες να έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία μας.
Σύμφωνα με έρευνες, νεαρά, υγιή άτομα μπορεί να βιώσουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως μειωμένη μυϊκή μάζα και μεταβολικές ανωμαλίες, μετά από μόλις δύο εβδομάδες αδράνειας.
Για να περιορίσετε τις παρατεταμένες περιόδους αδράνειας:
Αυξήστε τη συχνότητα της καθημερινής σας κίνησης.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν από 3 έως 6 λεπτά δραστηριότητας ανά 1 ώρα. Απλώς σηκωθείτε από την καρέκλα σας και περπατήστε για λίγο ή κάντε μια μικρή δουλειά του σπιτιού.
Αυτά τα «τσιμπήματα» ενέργειας, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν τα επίπεδα ενέργειας του σώματός μας.
Κάντε την αρχή θέτοντας μικρούς, εφικτούς στόχους.
Ακόμη και μια μικρή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ωφελεί την υγεία και την ευεξία μας και είναι καλύτερο να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές αλλαγές, από το να μην ξεκινήσετε καθόλου.
Δε χρειάζεται να καλύψετε τα συνιστώμενα 10.000 βήματα την ημέρα. Κάντε την αρχή με λίγα παραπάνω βήματα από εκείνα που κάνετε τώρα και σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό και την ένταση.
«Mindfulness»
Σύμφωνα με μελέτες, η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε το στρες και το άγχος.
Η καλλιέργεια μιας ενσυνείδητης κινητοποίησης του σώματος θα βελτιώσει σημαντικά τη σύνδεση μεταξύ της φυσικής σας κατάστασης και της ψυχικής σας ευεξίας.
ΠΗΓΗ vita.gr