Υγεία

Γρίπη: Γιατί το στέλεχος Η3Ν2 έχει σημάνει συναγερμό – Ποιους επηρεάζει περισσότερο

Προληπτικά μέτρα κατά της εποχικής γρίπης

To ECDC προειδοποίησε χτύπησε «καμπανάκι» για τη γρίπη, με το στέλεχος H3N1 να είναι αυτό που έχει σημάνει συναγερμό. Όπως ανέφερε και η Μαρία Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εμφανιστεί στην Κροατία και αύριο μπορεί να υπάρχει και σε άλλες χώρες, ενδεικτικό της ταχύτητας της διασποράς του.

Η Κροατία είναι η χώρα στην οποία η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο, σύμφωνα με το ECDC, με την Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τα εμβόλια του κορονοϊού να αναφέρεται στο στέλεχος Η3Ν2.

«Θα ήθελα να πω ότι μόλις πριν λίγες ώρες, το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα απευθυνόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης, η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα», σημείωσε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόσθεσε: «γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη».

«Η γρίπη δεν είναι το κοινό κρυολόγημα»
Η Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε επίσης πως «η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη».

Μεταξύ άλλων η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί (της γρίπης και του κορονοϊού) στο περιβάλλον.