Υγεία

Γυροειδής Αλωπεκία: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων;

Γυροειδής Αλωπεκία: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων;

Η Γυροειδής Αλωπεκία (alopecia areata) αποτελεί μία κοινή αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί τριχόπτωση στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, στο πρόσωπο και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στις μασχάλες και τα πόδια. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, οι πάσχοντες μπορεί να χάσουν όλα τα μαλλιά τους.

Η γυροειδής αλωπεκία πρωτο-εμφανίζεται συνήθως σε μικρά παιδιά και νεαρούς εφήβους, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει την εμφάνισή της και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επηρεάζοντας περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, η γυροειδής αλωπεκία εκδηλώνεται εξίσου και στα δύο φύλα, αλλά και σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων.

Γυροειδής Αλωπεκία: Τα συμπτώματα που «χτυπάνε» καμπανάκι

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια μαλλιών, η οποία συνήθως αρχίζει ως ένα στρογγυλό ή οβάλ χωρίς τρίχες σημείο είτε στο κεφάλι (περίπου το 90% των περιπτώσεων), είτε στα γένια, είτε σε κάποια άλλη περιοχή του σώματος (φρύδια, πόδια κ.λπ.).

Πέρα από την ιδιόμορφη αυτή τριχόπτωση, μπορεί επίσης να παρατηρηθούν:

– Αλλοιώσεις στα νύχια.

– Φαγούρα, «γαργαλητό» ή αίσθημα καύσου στα σημεία όπου σύντομα θα παρατηρηθεί ή έχει αρχίσει ήδη να παρατηρείται τριχόπτωση.

– Ενόχληση στα μάτια εάν έχουν πέσει οι βλεφαρίδες ή τα φρύδια.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το ότι η γυροειδής αλωπεκία σχετίζεται συνήθως με διάφορες συννοσηρότητες, όπως η ατοπική δερματίτιδα, οι παθήσεις του θυρεοειδή, η αλλεργική ρινίτιδα, μεταβολικά σύνδρομα κ.λπ.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η τριχόπτωση;

Καθώς η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί αυτοάνοση πάθηση, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε κάποιους ιστούς του οργανισμού, στους οποίους διαβλέπει μία απειλή – στη συγκεκριμένη περίπτωση, στους θύλακες των τριχών. Ωστόσο, η πάθηση δεν καταστρέφει τους θύλακες, επομένως η τρίχα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά. Αυτό δεν γίνεται πάντα, όμως, αφού πολύπλοκα σήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να εμποδίσουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ορισμένα άτομα που πάσχουν από ΓΑ μπορεί να ανακτήσουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, η απώλεια τριχών μπορεί να είναι μόνιμη, ενώ σε κάποιους πάσχοντες παρατηρούνται επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας και αναγέννησης μαλλιών.

Ζώντας με Γυροειδή Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία, πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις της στον οργανισμό, έχει συνήθως και πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και την κοινωνικοποίησή τους.

Η απρόβλεπτη εξέλιξη της πάθησης (απώλεια και επανεμφάνιση των μαλλιών ή μόνιμη απώλεια) μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιβαρυντική ψυχολογικά. Καθώς στην κουλτούρα μας η απώλεια μαλλιών είναι συνήθως «χρωματισμένη» αρνητικά, το άτομο με ΓΑ μπορεί να αποκτήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες μπορεί να υποστούν bullying και να στιγματιστούν λόγω της πάθησής τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κοινωνική απομόνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πάσχοντεςμε γυροειδή αλωπεκία προσπαθούν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά της νόσου , χρησιμοποιώντας περούκες ή ειδικό μακιγιάζ.

Ωστόσο, ακόμα και οι περούκες και το μακιγιάζ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των νοσούντων. Κι αυτό, διότι η εφαρμογή τους αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν καθημερινά, η οποία προσθέτει και ένα πρόσθετο κόστος στη λίστα των εξόδων τους. Επιπλέον, από άγχος μήπως εκτεθούν, πολλοί πάσχοντες αποφεύγουν δραστηριότητες (π.χ. άθληση) κατά τις οποίες θα μπορούσε να μετακινηθεί η περούκα, ακόμα και απλές εξόδους με φίλους. Σε κάποιους, επίσης, η περούκα μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα ότι δεν είναι αυθεντικοί, ενισχύοντας την ανασφάλειά τους ότι, εάν κυκλοφορήσουν χωρίς αυτή, δεν θα είναι ελκυστικοί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι πάσχοντες με γυροειδή αλωπεκία συχνά απομονώνονται κοινωνικά εμφανίζοντας μελαγχολία που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, παραίτηση, στρες, θυμό, ντροπή, ακόμα και ενοχή. Είναι, δε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 12,8% των ατόμων με γυροειδή αλωπεκία έχουν αναφερθεί αυτοκτονικές τάσεις.

Ωστόσο, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχουν λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της υγείας, αλλά και της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να ζητήσουν τη συμβουλή του δερματολόγου τους.

ΠΗΓΗ newsit.gr