Υγεία

Η επικίνδυνη ασθένεια που μεταδίδεται με το φιλί

Βρέθηκε νεκρός άνδρας στο Ηράκλειο Κρήτης

Σοκαριστική αποκάλυψη

Αυστραλοί επιστήμονες έφεραν τα πάνω κάτω με τις ανακοινώσεις τους, και ο κόσμος που είναι σeξουαλικά ενεργός έχει έναν ακόμη λόγο να ανησυχεί από χθες.

Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σeξουαλικής επαφής, απλά με το γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα, φιλί. Για δεκαετίες το φιλί ήταν εκτός λίστας επικινδυνότητας, και οι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί στη σeξουαλική πράξη.

Όμως τα αυξημένα κρούσματα γονόρροιας του λαιμού, έδωσαν την αφορμή για μια έρευνα σε μεγάλο δείγμα, τόσο από ομοφυλόφιλους αλλά και ετεροφυλόφιλους. Μάλιστα η γονόρροια είναι αυξημένη στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ασθένεια είναι πλέον ανθεκτική στα γνωστά αντιβιοτικά, η είδηση έφερε αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

6% είχαν γονόρροια στο λαιμό, από αυτούς το 46% είχε 4 ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια του έτους. Όσοι είχαν πάνω από 4 συντρόφους είχαν 81% πιθανότητα να νοσήσουν. Ενώ ένα 1,4% του δείγματος είχε ασθενήσει χωρίς να έχει σeξουαλικές επαφές, παρά μόνο φιλιά.