Κορωνοΐός

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία – Πρόστιμα σε απείθαρχους [βίντεο]

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών που τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί 33 διοικητικά πρόστιμα, επί χιλιάδων διενεργηθέντων ελέγχων κυκλοφορίας.

Μία πρώτη πολύ χονδρική στατιστική αποτίμηση του αριθμού αυτού, τονίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σημαίνει ότι μόνο ένας στους 1.000 βρέθηκε να παρατυπεί.

Ως προς την κατανομή των μέχρι στιγμής γνωστών προστίμων, δύο περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Χίο, μία στη Λέσβο και περίπου 10 στην Αθήνα.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζε βεβαίως ότι οι σημερινοί έλεγχοι έχουν χαρακτήρα κυρίως ενημερωτικό και παροχής συστάσεων.

«Ευχαριστούμε τους πολίτες για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκρισή τους στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί ελάχιστες παραβάσεις. Από αύριο οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εντατικοί έλεγχοι – Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και τι προβλέπεται

Σε όλη τη χώρα από το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε οδηγούς αυτοκινήτων και πεζούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους.

Μάλιστα, στη Μυτιλήνη και τη Χίο «έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα σε παραβάτες του μέτρου για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόστιμο 150 ευρώ επιβλήθηκε σε έναν κάτοικο της Μυτιλήνης και δύο κατοίκων της Χίου.

Δείτε το  βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την αστυνομία από τους ελέγχους 

Αστυνομία… κορωνοϊού και drones για παραβάτες

Το τελικό σχέδιο ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας περιλαμβάνει ακόμη και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρησή του, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίο, αλλά η χρησιμοποίησή του εξαρτάται από την εξάπλωση του κορονοϊού και τη στάση των πολιτών.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος στον Ελεύθερο Τύπο  δημιουργείται η Αστυνομία… κορονοϊού! Πάρκα, μαρίνες, παιδικές χαρές, άλση, μαζικοί χώροι άθλησης, εθνικές οδοί, διόδια θα βρίσκονται σε καθεστώς έντονης αστυνομικής επιτήρησης για τον εντοπισμό των παραβατών των απαγορεύσεων μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ.

Εναέρια επιτήρηση

Πέρα από τη σταδιακή αύξηση των περιπολιών της Αστυνομίας με τη μόνιμη μετάδοση του ηχογραφημένου μηνύματος σε 10 γλώσσες, επιστρατεύεται και η εναέρια επιτήρηση με τη χρήση drones και των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό μαζικής κίνησης πολιτών και οχημάτων. Στα διόδια θα στηθούν αστυνομικά μπλόκα, όπως επίσης σε περιφερειακούς-κεντρικούς δρόμους και βασικούς εθνικούς οδικούς άξονες, όπου οι οδηγοί θα υποχρεώνονται σε… αναστροφή, επιστροφή στους τόπους κατοικίας τους μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου, ο ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους, άμεσες επιβολές του προστίμου των 150 ευρώ, που θα καταχωρίζεται στην εφορία και θα καταβάλλεται μέσω της φορολογικής δήλωσης. Σημειώνεται πως αν παραβιάζονται σοβαρότερες ποινικές διατάξεις προβλέπονται συλλήψεις και αυτόφωρη διαδικασία. Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, η απαγόρευση αφορά την άσκοπη μετακίνηση πολιτών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενώ για τους συνεπείς πολίτες το μόνο που θα χρειάζονται είναι η βεβαίωση μετακίνησης για την εργασία τους ή για τους αναγκαίους λόγους διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Διευκρινίσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, σε κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, στην τράπεζα όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Την τήρηση όλων των παραπάνω θα ελέγχει η Ελληνική Αστυνομία, όπως επίσης η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σημειώνεται επανειλημμένα ότι οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης.

Παραλιακές λεωφόροι και εθνικές οδοί Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών Κορίνθου θα στεγανοποιηθούν από περιπολίες της Αστυνομίας, όπου εντοπίζεται και από αέρος μεγάλη μετακίνηση οχημάτων και πεζών.

Σχεδιασμός για πρόσφυγες

Αναφορικά με την πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν σε ΚΥΤ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την ενδεχόμενη εξάπλωση του κορονοϊού στους πληθυσμούς των ΚΥΤ. Το επιχειρησιακό σχέδιο “Αγνοδίκη” παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες προς όλες τις διοικήσεις των ΚΥΤ, καθώς και στις διοικήσεις και στους συντονιστές των ανοικτών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Το σχέδιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία όλων όσοι διαμένουν εκεί και αντιμετωπίζουν κίνδυνο από μια υγειονομική απειλή».

Αναλυτικά το τι ισχύει στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Τη «Βίβλο» επιβίωσης στην εποχή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με την οποία ξεκινάει η τέταρτη εβδομάδα της κρίσης του κορονοϊού, εξέδωσε χθες η κυβέρνηση, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στον Ελεύθερο Τύπο η Γωγώ Κατσέλη.

Πρόκειται για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν, χωρίς κυρώσεις, τις μετακινήσεις τους. Ανάλογα με την κατηγορία υπάρχουν δύο «φόρμες» τις οποίες πρέπει να συμπληρώσουν και να έχουν μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο προκειμένου να μεταβούν είτε στην εργασία τους είτε σε διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ιατρεία, τράπεζες κ.λπ. Ωστόσο, τα πρότυπα των βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, καθώς, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται πουθενά η μετάβαση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες ή ΕΛΤΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από αργά το βράδυ της Κυριακής έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο forma.gov.gr  οι σχετικές βεβαιώσεις μετακίνησης, τύπου Α και Β, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν, να εκτυπώσουν, να συμπληρώσουν και να έχουν μαζί τους κατά την έξοδό τους.

Οι δύο περιπτώσεις

Το έγγραφο τύπου Α είναι η πάγια «Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου», απαραίτητη για τη μετάβαση του πολίτη προς και από την εργασία του κατά τις εργάσιμες ώρες, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυταπασχολούμενου. Στο έγγραφο αυτό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, η περιφέρεια στην οποία κινείται και το ωράριο του εργαζομένου, το όνομα της εταιρείας, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου της εταιρείας (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση).

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις προβλέπεται η «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» (τύπου Β), που αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
  • Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία μετακινήσεων (τύπου Β) οι πολίτες έχουν τρεις επιλογές: είτε τη δωρεάν αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13033, είτε την εκτύπωση και συμπλήρωση του εντύπου βεβαίωσης κίνησης, είτε της χειρόγραφης βεβαίωσης.

1) Αποστολή SMS

Οι πολίτες μπορούν να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

2) Συμπλήρωση εντύπου

Εναλλακτικά, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν, να συμπληρώσουν και να φέρουν μαζί τους τη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών». Η βεβαίωση αυτή υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα καθώς και το λόγο της μετακίνησής του, σημειώνοντας «Χ» στο αντίστοιχο «κουτάκι».

3) Χειρόγραφη βεβαίωση

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφη φόρμα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

  • Ονομα/επίθετο
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τους πολίτες που βρίσκονται σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, απαιτείται κατά τη μετακίνησή τους να έχουν μαζί τους «Βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης», που λαμβάνεται από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

Αψήφησαν τις συστάσεις

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και την καμπάνια  «Μένουμε σπίτι», και το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αψήφησαν τις συστάσεις και βρέθηκαν σε πόλεις τις περιφέρειας. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στη Χαλκιδική, με τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας να θυμίζει ένα τυπικό καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο. «Οι Θεσσαλονικείς -κυρίως ηλικιωμένοι- ήρθαν στα εξοχικά τους, έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ δημιουργώντας συνωστισμό και άρχισαν τις βόλτες στην παραλία! Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την Αστυνομία να βγάλει περιπολικά στους δρόμους προτρέποντάς τους -τουλάχιστον- να μείνουν στα εξοχικά τους. Αδικος κόπος. Την ίδια ώρα, οι δημότες μου ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Αντίστοιχο σκηνικό με «εκδρομείς» του Σαββατοκύριακου, αλλά και με πολλούς που βρέθηκαν σε παραλίες του Λεκανοπεδίου κάνοντας μπάνιο και… παίζοντας ρακέτες, επικράτησε και στην πρωτεύουσα. Οσον αφορά στις διελεύσεις από τα διόδια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», την Παρασκευή 14.962 οχήματα πέρασαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία. Το Σάββατο «εκμεταλλεύτηκαν» τον καλό καιρό 8.379 οχήματα, όταν την περασμένη εβδομάδα, ίδια μέρα ήταν 17.040, οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στις συστάσεις του κράτους. Χθες ο αριθμός των πολιτών που επέστρεψαν στην Αθήνα ήταν 6.162, ενώ προς Λαμία και μέχρι τις 19.00 τα διόδια κατέγραψαν 5.033 συναλλαγές.

Μηνύματα

Πάντως, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις με την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας άρχισαν να αποστέλλονται τα προειδοποιητικά μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».