Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Covid-19: Αναζωπύρωση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες

Covid-19: Αναζωπύρωση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μερική αύξηση εμφάνισης νέων κρουσμάτων, κάτι που εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας, τη στιγμή που πολλές χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί τους προηγούμενους μήνες.

Ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, τη στιγμή που τα θύματα αγγίζουν το μισό εκατομμύριο.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μερική αύξηση εμφάνισης νέων κρουσμάτων, κάτι που εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας, τη στιγμή που πολλές χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί τους προηγούμενους μήνες.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί αρκετές κυβερνήσεις να αυξάνουν τα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να απεργάζονται σχέδια για πιο γενικές λύσεις. Η μερική αναζωπύρωση, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να επαναλαμβάνεται τους προσεχείς μήνες αλλά και το 2021.

Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει η καθεμιά περίπου το 25% των κρουσμάτων, ενώ στην Ασία και στη Μέση Ανατολική αντιστοιχούν το 11% και το 9% αντίστοιχα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, η οποία βασίζεται σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Στη νέα αυτή φάση της πανδημίας, Λατινική Αμερική και Ινδία φαίνεται πως βρίσκονται στο επίκεντρο, όμως, εδώ και ημέρες καταγράφεται ανησυχητική επάνοδος του κορονοϊού και στις ΗΠΑ.

Χώρες όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εντόπισαν νέες εστίες τον περασμένο μήνα, ενώ είχαν μπορέσει σχεδόν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Ημερήσιο ρεκόρ για τις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 125.000, όμως, η τελευταία καταγραφεί αναφέρει αριθμό ρεκόρ για νέες μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 44.000, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί, της στιγμή που στις νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Καλιφόρνια και η Αριζόνα, η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου.

Καθημερινά καταγράφονται θλιβερά ρεκόρ νέων κρουσμάτων μόλυνσης τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που ανάγκασε τις τοπικές αρχές να κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού.

Την ίδια στιγμή βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Washington Post προκαλεί οργή, καθώς φέρεται να καταγράφει ανθρώπους της καμπάνιας Τραμπ να απομακρύνουν την ειδική σήμανση για κοινωνική αποστασιοποίηση από καθίσματα στην Τούλσα όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε αποτυχημένη προεκλογική φιέστα.

Καλπάζει ο κορονοϊός στη Βραζιλία

Η πανδημία, πάντως, δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε ακόμη 1.109 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 38.693 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 57.070 νεκρούς επί συνόλου 1.313.667 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Covid-19: Αναζωπύρωση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες
Εργάτες περιμένουν να γεμίζει η δεξαμενή τους ώστε να συνεχίζουν τις προσπάθειες απολύμανσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού σε μία από τις πιο φτωχές συνοικίες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

 

(AP Photo/Channi Anand)

Τα νούμερα αυτά ενισχύουν την ανησυχία πως το εφιαλτικό σενάριο για σχεδόν 400.000 νεκρού στη Λατινική Αμερική έως τον Οκτώβριο μπορεί να επαληθευθεί.

Σημειώνεται ότι στις χώρες αυτές τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία

Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη σε πληθυσμό κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 19.906 νέα περιστατικά και 410 θάνατοι. Στο σύνολο τα κρούσματα είναι 528.859 και οι θάνατοι 16.095.

Covid-19: Αναζωπύρωση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες
Ινδοί περιμένουν υπομονετικά έξω από σιδηροδρομικό σταθμό για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

(AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Ο παγκόσμιος «χάρτης» του κορονοϊού

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Μεξικό, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει ραγδαία στην Ινδία.

Covid-19: Αναζωπύρωση στις ΗΠΑ, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες

Σημαντικές εξελίξεις από τον πλανήτη το τελευταίο 24ωρο

  • Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Αφρική αυξήθηκε κατά 196 σε ένα 24ωρο και έφθασε τους 9.156, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 11.225 με το σύνολό τους πλέον να φθάνει τα 356.442, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.
  • Στο Μεξικό ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 26.000. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφησαν 602 νέοι θάνατοι και 4.410 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 26.381 νεκρούς επί συνόλου 212.802 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως ο πραγματικός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με διαγνωστικές εξετάσεις, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.
  • Συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, διευκρινίζοντας πως τα 14 διαγνώστηκαν στην πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα τρία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν στο εξωτερικό προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια. Μία ημέρα νωρίτερα, έκανε λόγο για 21 νέα κρούσματα, τα 17 στο Πεκίνο.
  • Ξαφνική έξαρση κορονοϊού στην πόλη Λέστερ της Βρετανίας μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε επιβολή τοπικού lockdown. Σύμφωνα με τους Sunday Times ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μελετά εάν και ποια νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την επιβολή lockdown στην πόλη αφού αποκαλύφθηκε ότι στη Λέστερ (περίπου 350.000 κάτοικοι) καταγράφηκαν πάνω από 650 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό το δεκαπενθήμερο ως τη 16η Ιουνίου.
  • Νέες εστίες στη Νότια Κορέα. Η χώρα κατέγραψε 62 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να είναι 12.715 και τους νεκρούς να φτάνουν τους 282. Από τα νέα κρούσματα, τα 40 είναι εσωτερικά, ενώ τα 26 από αυτά εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ.
  • Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία καταγράφει ότι οι εγκαταστάσεις απομόνωσης για ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται υπό σημαντική πίεση. Το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση, καθώς όλο και περισσότεροι Νεοζηλανδοί επαναπατρίζονται.
  • Σημαντική αύξηση μολύνσεων σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών αυξάνει την ανησυχία για τον ιό, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής γιατρού της Ιρλανδίας.
  • Οι αρχές στη Βικτόρια της Αυστραλίας προσανατολίζονται στο να εγκαταστήσουν μπλόκα και σημεία ελέγχου στην περιοχή, καθώς τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 2.000. Ο επικεφαλής της πολιτείας δήλωσε ότι εξετάζει να επιβάλει τοπικά lockdown σε συνοικίες.