Κορωνοΐός

Covid-19: Μια κρίση υγειονομική και οικονομική σε πλήρη εξέλιξη

Covid-19: Μια κρίση υγειονομική και οικονομική σε πλήρη εξέλιξη
Η πανδημία του κορονοϊού επεκτείνεται με την ίδια ένταση σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας όχι μόνο την υγειονομική κατάσταση των χωρών, που στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα για την αναστολή εξάπλωσης της νόσου, αλλά και την οικονομική. Οι συνέπειες του Covid-19 είναι εμφανείς και στη διεθνή οικονομία.

• Δραματικοί είναι οι αριθμοί: Πάνω από 472.000 ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το πρωί της Πέμπτης σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 7.500. Η εξέλιξη της πανδημίας, εδώ.

• Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις ΗΠΑ.

• Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, πάνω από 56.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

• Πακέτο μέτρων ύψους 2.2 τρισ. ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

• Σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη στην Ε.Ε. με αντικείμενο και την πανδημία, ενώ υπάρχει πλέον αίτημα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου

• Έκτακτη σύνοδος του G20 στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

• Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, συνολικά 82, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 23, μετά τον θάνατο σήμερα ασθενούς στην Ξάνθη.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

• Από την Ντάνι Βέργου

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.30, θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων των κρατών-μελών, τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και οι προβλέψεις για μελλοντικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στην Ισπανία

Τον θάνατο ακόμη 655 ασθενών με Covid-19 ανακοίνωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας σε 4.089.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής είναι περισσότερα από 56.000, οι νοσηλευόμενοι σχεδόν 32.000 ενώ 7.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Covid-19: Μια κρίση υγειονομική και οικονομική σε πλήρη εξέλιξη
#ΜένουμεΣπίτι α λα ισπανικά

AP Photo/Bernat Armangue

Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες στα 50 ευρώ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ για τους επόμενους δύο μήνες.

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, οι τράπεζες αυξάνουν από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παρέμβαση Ντράγκι εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής

Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, με άρθρο του στους Financial Times, καλεί σε άμεση και γενναία δράση –στη λογική του «whatever it takes» (να γίνει ό,τι χρειάζεται), προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν το προσωπικό τους.

Τονίζει ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλιστεί η απασχόληση και σε δεύτερο επίπεδο το βασικό εισόδημα γι’ αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους.

Covid-19: Μια κρίση υγειονομική και οικονομική σε πλήρη εξέλιξη
(AP Photo/Francisco Seco, File)

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι λέει ότι αυτές πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. «Καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονται όχημα για κρατική πολιτική, το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια».

Παίρνει θέση και για το θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο, όπως λέει, θα πρέπει να αυξηθεί. «Αλλά η εναλλακτική -μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και εξ αυτού του λόγου του δημοσιονομικού χώρου- θα είναι πολύ πιο μεγάλο πλήγμα για την οικονομία».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ

Τροπολογία κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που συζητείται την Ολομέλεια της Βουλής.

Ψηφίζεται η τροπολογία για την παραγωγή αντισηπτικών

Κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου (Α’ 45)», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Covid-19: Μια κρίση υγειονομική και οικονομική σε πλήρη εξέλιξη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού covid-19 θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρων προϊόντων σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα το ξεπεράσουμε μαζί

Μήνυμα μέσω Twitter με αφορμή την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει:

«Είμαι πεπεισμένη ότι ενώ καθόμαστε πιο μακριά από το συνηθισμένο, πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. ΝΑ φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στην κρίση».

Και είχε αναρτήσει μια φράση που λέει:

«Αν υπάρχει ένα πράγμα πιο μεταδοτικό από αυτόν τον ιό, είναι η αγάπη και η συμπόνια. Και εν όψει της δύσκολης αυτής κατάστασης, οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν πόσο δυνατοί είναι».