Κορωνοΐός

Ελλείψει σχεδίου κλάταρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ελλείψει σχεδίου κλάταρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Το ΕΚΕΑ ανακοίνωσε πως «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19». Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την πανδημία.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά τη οποία παρουσιάζεται σημαντική εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία–, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό εκφράζει την αδυναμία του να συνεχίζει τη διενέργεια ελέγχων.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε από χθες (Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου) ότι εξαιτίας «της αλόγιστης χρήστης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».

Ελλείψει σχεδίου κλάταρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Η εξέλιξη αυτή είναι το –μάλλον αναμενόμενο– αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής και σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, για να αναχαιτίσει την ορμή της φονικής νόσου στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο χειρότερος μήνας μέχρι στιγμής στην πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα σε έναν μήνα υπερδιπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρουσιάζοντας μεγάλη εξάπλωση στα αστικά κέντρα, καθώς και εκτενή διασπορά σε όλη τη χώρα. Επίσης, μέσα στο ίδιο διάστημα, 60 άνθρωποι εξέπνευσαν από τον φονικό ιό.

Αυτή την εποχή, λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για διεξαγωγή όσον το δυνατόν περισσότερων τεστ στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να γίνει κάτι τέτοιο.

Καταγγελία από ένωση νοσοκομειακών γιατρών

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.

Η Ένωση τονίζει πως είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται ως αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ κορονοϊού, επισημαίνει ότι εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων ελέγχων στα νοσοκομεία της χώρας και υπογραμμίζει πως «τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη των ιδιωτικών κέντρων».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ καλεί για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, αλλά και για δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.