Επικαιρότητα Κορωνοΐός Υγεία

Εμβόλιο: Καταγγέλουν τη Γερμανία για μυστικές συμφωνίες – Πώς επηρεάζονται οι δόσεις της Ελλάδας

Εμβόλιο: Καταγγέλουν τη Γερμανία για μυστικές συμφωνίες - Πώς επηρεάζονται οι δόσεις της Ελλάδας
«Σκιές» για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα των εμβολίων βάζει δημοσίευμα του Politico – Τι απαντούν ελληνικές κυβερνητικές πηγές

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη συμφωνία της Κομισιόν με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech παραβιάζει η Γερμανία, η οποία θα λάβει 30 εκατ. περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το Politico. Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν, όχι απλά δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας για τη συμφωνία αυτή, αλλά αντίθετα δεν αναγνωρίζει καν το γεγονός πως η συγκεκριμένη κίνηση παραβαίνει την συμφωνία της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το Politico κατηγορεί το Βερολίνο ότι ενώ στήριξε την κοινή αγορά των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Κομισιόν, έσπασε ουσιαστικά τη συμφωνία της Ε.Ε. και υπέγραψε σύμβαση για την αγορά επιπλέον 30 εκατ. δόσεων εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή η Κομισιόν συμφωνήσει με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Από την πλευρά της η Κομισιόν επισημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον συμφωνία της Γερμανίας με τις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά αντίθετα αυτή αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η Κομισιόν με τις  Pfizer και BioNTech για την αγορά επιπλέον δόσεων εμβολίου.

Σημειώνεται ωστόσο ότι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, Hanno Kautz, επιβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά, δηλαδή, 90 εκατ. δόσεις τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ψαρά, για το θέμα αυτό έγιναν πολλές ερωτήσεις σήμερα Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις και να πείσει τον διεθνή Τύπο, ο οποίος είναι πάρα πολύ επικριτικός με τη Γερμανία και τη στάση που έχει κρατήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Γερμανία αγοράζει δόσεις από το εμβόλιο της Moderna που προορίζονταν για την Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Politico, λιγότερες δόσεις εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού, απ’ όσες αρχικά προγραμμάτιζε, αναμένεται να λάβει η Ελλάδα . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, η χώρα μας αντί για 2 εκατ. δόσεις εμβολίου θα πάρει 1,8 εκατ. To δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί διότι η χώρα μας σκοπεύει να καλύψει τις δόσεις αυτές από το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα είναι αρκετά φθηνότερο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία η Βουλγαρία κ.α. Όσα εμβόλια τελικά δεν θα αγοραστούν από τα συγκεκριμένα κράτη αναμένεται να καταλήξουν στην Γερμανία. Όπως τονίζει η ανταποκρίτρια του Open TV από τις Βρυξέλλες, κανένας δεν γνωρίζει ακόμα το πώς κλείστηκε αυτή η συμφωνία ενώ Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει το γεγονός.

Η Ελλάδα πήρε όλες τις δόσεις εμβολίων

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, απαντούν ότι η Ελλάδα πήρε όλες τις δόσεις που της αναλογούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις παραγωγούς εταιρείες των εμβολίων, σύμφωνα με το OPEN TV. Την προσεχή, μάλιστα, εβδομάδα αναμένονται 10.000 δόσεις των εμβολίων της εταιρείας Moderna, οι πρώτες που θα φτάσουν στη χώρα μας, ενώ θα έρθουν και 83.500 ακόμη δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer.