Κορωνοΐός

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna επεκτείνει την παραγωγή στην Ολλανδία

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna επεκτείνει την παραγωγή στην Ολλανδία

Η ελβετική εταιρεία Lonza, μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες φαρμακευτικών εργαστηρίων, θα δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής στην Ολλανδία για την παρασκευή του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, δεσμεύτηκε να παράγει έως και 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις ετησίως.

Moderna και Lonza υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Μάιο και προβλέπει 10ετή συνεργασία τους για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και άλλων προϊόντων της Moderna. Η νέα γραμμή παραγωγής θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της Lonza στο Χελέν, στη νότια Ολλανδία, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία ενισχύει τη συνεργασία της με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η Lonza, που παράγει βασικά συστατικά για την παρασκευή εμβολίων, μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τρεις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Βιεζ της Ελβετίας και μία στο εργοστάσιό της στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ στις ΗΠΑ.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων κατά της covid-19 η Lonza και η Moderna είχαν επεκτείνει τη συνεργασία τους τον Απρίλιο με την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία τριών επιπλέον γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιό της Lonza στην Ελβετία. Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή στις αρχές του 2022.

Συνολικά οι τέσσερις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής της Lonza μπορούν να παρασκευάσουν 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ετησίως, ενώ περίπου 300 εκατομμύρια επιπλέον αναμένεται να παρασκευάζονται στο εργοστάσιό της στην Ελβετία ήδη από το 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ