Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Έξαρση κρουσμάτων και τρίτο κύμα φοβούνται οι ειδικοί

Έξαρση κρουσμάτων και τρίτο κύμα φοβούνται οι ειδικοί

Εντείνονται οι ανησυχίες των ειδικών για το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου, την κινητικότητα των πολιτών τις τελευταίες ημέρες και την εμφάνιση του τρίτου κύματος το οποίο, όπως υποστηρίζεται, θα λυγίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο η μερική χαλάρωση των περιορισμών να οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα, εμφανίστηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Όπως υποστήριξε η μερική αποκλιμάκωση μπορεί να πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, «δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική».  Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς. Την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Αθήνα.

«Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη η οποία εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σχολιάζοντας επίσης  την εκτίμηση που εξέφρασε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος υποστήριξε ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η κ. Παγώνη σημείωσε πως «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».

Προβληματισμένος από την έντονη κινητικότητα του πληθυσμού φάνηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Από εμάς εξαρτάται να μειώσουμε τον κίνδυνο» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη επιπλέον στην επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής, η κ. Παγώνη  ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Σχολιάζοντας  την κατάσταση στην Αττική ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης γνωστοποίησε πως η χαλάρωση της εορταστικής περιόδου αποτυπώνεται στα λύματα της Αττικής. Όπως ανέφερε, οι επιστήμονες παρατηρούν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη η αύηση αυτή του ιικού φορτίου μπορεί να μην αποτυπώνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ όπου δεν φαίνεται μεγάλη διασπορά στα τεστ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων, που υπολογίζεται πάνω από το 50%, είναι ασυμπτωματικοί. Έτσι η διασπορά αναμένεται να φανεί στο προσεχές διάστημα, με διαφορά μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

naftemporiki.gr