Κορωνοΐός Κόσμος

Γιατί η Αυστρία ανακοίνωσε lockdown για όλους – Το ποσοστό εμβολιασμού και τα κρούσματα

Γιατί η Αυστρία ανακοίνωσε lockdown για όλους – Το ποσοστό εμβολιασμού και τα κρούσματα

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

ΗΑυστρία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα επιβάλει ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Τυρόλο, μετά από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών, ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε: «Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια».

«Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν», είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Στην Ευρώπη, η πανδημία αναζωπυρώνεται και πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν σκλήρυνση των περιορισμών κατά τις τελευταίες ημέρες.

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν από λίγες ημέρες προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά μέτρα, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας: χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.