Κορωνοΐός

Γκίκας Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Δέλτα Plus: Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία

Εμβόλιο και 500€; Στη Γερμανία «άνοιξε» η συζήτηση

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα plus.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως: «Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα  – σε σχέση με το στέλεχος Δ».

«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», σημείωσε λέγοντας πως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν έχει κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει πως τα στοιχεία από τα εργαστήρια, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έσπευσε να σημειώσει πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.