Κορωνοΐός

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η έξαρση του κοροναίού οφείλεται στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η έξαρση του κοροναίού οφείλεται στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5

Εισερχόμαστε στην φάση της συρρίκνωσης, γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, ανέφερε.

Για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε σήμερα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε για την τωρινή κατάσταση των κρουσμάτων: «Στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων θα παρουσιάσει μείωση, γύρω το 15% με 20% πιο κάτω. Εισερχόμαστε στην φάση της συρρίκνωσης, γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις εκατό πενήντα».

Έξαρση λόγω μεταλλάξεων

Για την έξαρση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε: «Η έξαρση του κοροναϊού μέσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί» εξήγησε ο καθηγητής.

Εμβόλιο τώρα για τους άνω των 70 ετών

«Όσοι είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98% », τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τον «long covid» ο καθηγητής ανέφερε ότι για τους πολίτες που τους ταλαιπωρούν επί μακρόν τα συμπτώματα της νόσησης υπάρχουν τα ιατρεία «long covid», όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.