Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Η απόφαση της κυβέρνησης για τις Εκκλησίες το Πάσχα

Νέα αύξηση των νεκρών στην Ιταλία - 636 θάνατοι την τελευταία ημέρα

Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας περιγράφει τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας για την περίοδο από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου.

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων και χωρίς την παρουσία πιστών, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας για την περίοδο του Πάσχα.

Άγιο Φως

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνουν δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου).

Κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες

Βάσει της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, απαγορεύονται οι λειτουργίες παρουσία κοινού σε κάθε χώρο θρησκευτικής λατρείας για λόγους δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (για παράδειγμα ψάλτης), χωρίς όμως ο συνολικός αριθμός τους να ξεπερνά τα τέσσερα άτομα.

Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε μοναστήρια

Τονίζεται ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών σε εκκλησίες σε ιδιωτικά κτήματα ή κτίρια.

Επιπλέον, απαγορεύεται η επίσκεψη των πιστών σε μοναστήρια, όπου όμως μπορούν να τελούνται λειτουργίες χωρίς κοινό.

Σούβλισμα οβελία

Τέλος, επιτρέπεται η τηλεοπτική, ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση των λειτουργιών.

Σημειώνεται ότι Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει να τελούνται όλες οι θείες λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Χαρδαλιάς: Ας προσευχηθούμε σπίτια μας φέτος

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι προκαλούν προβληματισμό τα φαινόμενα συγκέντρωσης πιστών έξω από εκκλησίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμων» σημείωσε και τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς.

Έκανε, δε, λόγο για διαφορετικό Πάσχα φέτος. «Ας προσευχηθούμε από τα σπίτια μας» τόνισε.