Κορωνοΐός Προτεινόμενα

Η ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού – Τρομάζει η αύξηση των περιστατικών μετά την καραντίνα

Το Τwitter γλεντάει την Λιάνα Κανέλλη για τον μισθό της

Δεν είναι μόνο τα θύματα που αφήνει πίσω ο κορονοϊός. Είναι και η τα προβλήματα που “διοσγκώνονται” με τον εγκλεισμό. Η Γιάννα Παναγοπούλου αναλύει στο newsit.gr το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στις μέρες… “μένουμε σπίτι”.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, ωστόσο τα προβλήματα που τυχόν προϋπήρχαν στο σπίτι δεν… εξαφανίζονται. Τουναντίον…

Με το μήνυμα “Μην φοβάσαι, μίλα. Τώρα γνωρίζεις, είσαι Δυνατή!” η γνωστή ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου αναλύει στο newsit.gr το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στις μέρες του κορονοϊού και του “Μένουμε σπίτι”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το φαινόμενo έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με την Βραζιλία να έχει αυξήσει τα περιστατικά της κατά 50%, ενώ κοντά βρίσκονται και χώρες όπως η Ιταλία και η Αμερική.

“Πριν από λίγο καιρό, προ-καραντίνας είχα μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία στα χρόνια της κρίσης την οικονομική και έλεγα ότι “ο θεσμός της οικογένειας βάλλεται”. Που να φανταζόμουν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε και θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με την ενδοοικογενειακή βία εν καιρώ καραντίνας” αναφέρει η Γιάννα Παναγοπούλου και προσθέτει “Διαβάζω τα στατιστικά στοιχεία για την πανδημία του κορονοϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα ν’ αυξάνονται και τους ανθρώπους να πεθαίνουν την ώρα που το εμβόλιο αργεί…

Τι μπορεί να γίνει;

Την ίδια ώρα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς έχουμε έκρηξη των αριθμών αυτό το διάστημα, σε όλες σχεδόν τις χώρες, παγκοσμίως. Στην Βραζιλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 50 %, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Αμερική τα ποσοστά τρομάζουν. Παγκοσμίως οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν τους πολίτες να μένουν σπίτι, η αστυνομία ελέγχει τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ εξαιρούνται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία υπάρχει η ρητή πρόβλεψη ότι δύνανται να εξέρχονται για να καταγγέλλουν τους βασανιστές τους και να ζητάνε βοήθεια”.

Όπως εξηγεί η ποινικολόγος το πρόβλημα με την ενδοοικογενειακή βία στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπήρχε ωστόσο τώρα γιγαντώθηκε. ”Ας σκεφτούμε την κατάσταση. Μια άσχημη σχέση προ καραντίνας με μεγάλα προβλήματα, μεγάλα κενά, χάσματα, μεγάλες εντάσεις, τσακωμούς, βία που συντηρείται και δικαιολογείται συνήθως από τη θυματοποιημένη ρήση των γυναικών κάνω υπομονή για τα παιδιά μου ή κάνω υπομονή γιατί δεν έχω λεφτά, δουλειά και τον έχουμε ανάγκη εγώ και τα παιδιά είναι ποτέ δυνατόν να φτιάξει (;). Αντιθέτως στο ίδιο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να διογκώνεται και τώρα τα θύματα τι κάνουν, πώς το αντιμετωπίζουν; Θυμήσου ότι για τον κορονοϊό το εμβόλιο λένε οι ειδικοί ακόμη αργεί, όμως για την ενδοοικογενειακή βία υπάρχει θεραπεία, ίαση, εμβόλιο αρκεί να μην φοβηθείς και να αντιδράσεις.

Η ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού – Τρομάζει η αύξηση των περιστατικών μετά την καραντίνα
Η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου

Μην διστάζετε να καταγγείλετε τον/την κακοποιητικό/η σύζυγο, τον βίαιο/η. Απευθυνθείτε τηλεφωνικά στην Αστυνομία, καταγγείλετε, θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, κάντε ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικείστε διατροφή για εσάς και τα παιδιά σας, επιμέλεια και μετοίκηση. Για όσους δεν έχουν χρήματα για δικηγόρο, υπάρχει ο θεσμός της δωρεάν νομικής βοήθειας που πολλά θύματα ενδοοικογενειακής βίας το αγνοούν και πιστεύουν ότι επειδή δεν έχουν χρήματα ο ισχυρός σύζυγος θα τους πάρει τα παιδιά. Υπάρχουν δομές και κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες για να απευθυνθείτε απλά με ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα. Υπάρχουν γραμμές τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης. Μην φοβάσαι, μίλα. Τώρα γνωρίζεις, είσαι Δυνατή!