Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κοντοζαμάνης: Έχουν προστεθεί 300 ΜΕΘ – Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε κορεσμό

Κοντοζαμάνης: Έχουν προστεθεί 300 ΜΕΘ - Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε κορεσμό

Οι κλίνες που προστίθενται στο σύστημα υγείας είναι καθαρά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα παραμείνουν στο σύστημα και μετά το πέρας της πανδημίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα.

Έως σήμερα έχουν προστεθεί στο σύστημα 300 κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ακόμη.

«Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κορεσμό, πιέζεται», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως αν πιεστεί ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ, «έχουμε διαθεσιμότητα»

Σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης, «θα κάνουνε ό,τι και στην πρώτη φάση: θα χρησιμοποιήσουμε χώρους των νοσοκομείων όπου θα δημιουργήσουμε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Επίσης θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τον στρατό».

Εκρηκτική είναι η αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκθετική αύξηση των διασωληνωμένων.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, 2.448 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54.4% άνδρες.

Τα 4.369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.192 (29.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 196 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 45 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα. 279 (39.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

*Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το ΓΝ. Κoζάνης.