Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορονοϊός: 13 Δεκεμβρίου φτάνουν εμβόλια για παιδιά έως 11 ετών – Νέες σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κορονοϊός: 13 Δεκεμβρίου φτάνουν εμβόλια για παιδιά έως 11 ετών - Νέες σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού για τα παιδιά 5-11 ετών ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ο στόχος είναι η σχετική πλατφόρμα να έχει ανοίξει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Την ίδια ώρα έχουν φουντώσει για τα καλά οι συζητήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες μετά τους άνω των 60. Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, στο τραπέζι είναι να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και για τους άνω των 50, που δεν αποκλείεται να είναι το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με το OPEN όμως δεν αποκλείεται να γίνει τελικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας ή σε κάποια άλλη κρίσιμη δομή για τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο τραπέζι της συζήτησης είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας -για να μην στερηθεί τις υπηρεσίες τους η πολιτεία, όπως έγινε με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς- αλλά να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο σε όποιον δεν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία. Το εν λόγω μέτρο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, όμως ακόμα η συνταγματικότητά του εξετάζεται

Σχεδόν βέβαιο ότι δύο ύποπτα κρούσματα στην Αττική είναι της μετάλλαξης Όμικρον

Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στις υγειονομικές αρχές όταν έγινε γνωστό ότι δύο ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον έφτασαν στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες της Δέσποινας Βλεπάκη, και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν «κατά 99%» μετάλλαξη Όμικρον, όμως τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο άτομα που βρίσκονται έφτασαν στην Ελλάδα από την Ν. Αφρική πριν την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης, δηλαδή τις 27 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι υγειονομικές Αρχές εξετάζουν και άλλα κρούσματα στην κοινότητα που μπορεί να φέρουν τη νέα μετάλλαξη.

Πήραν φωτιά τα ραντεβού για εμβολιασμό

Μετά την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών για τρίτη αναμνηστική δόση στους 3 μήνες, η πλατφόρμα «πήρε φωτιά». Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 244.300 ραντεβού, εκ των οποίων τα 8.300 για πρώτη δόση.

Όπως έγραψε στο ethnos.gr, η Δήμητρα Ευθυμιάδου η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον, η πτώση της θερμοκρασίας λόγω χειμώνα αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το Ισραήλ, που δείχνουν ότι η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία, οδήγησαν τους επιστήμονες να λάβουν την απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης, για εμβολιασμένους και για νοσήσαντες.

Να σημειωθεί πάντως πως ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ορίσει ακόμη τους τρεις μήνες ως το διάστημα για την αναμνηστική δόση ενώ κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο χρόνος διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να περιοριστεί και ο χρόνος διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες -όπως ισχύει τώρα- στους 3, οπότε και συστήνεται η αναμνηστική δόση και για τους νοσήσαντες.

«Θα πάρουμε αποφάσεις και για το πιστοποιητικό νοσησης διότι προφανώς και με την εισήγηση των λοιμοξιολόγων θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός», σημείωσε.