Κορωνοΐός

Κορονοϊός – Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους

Τσακαλάκης: «Δεν οφείλεται στον τουρισμό η έκρηξη των κρουσμάτων»

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τόσο για τα παιδιά αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα αν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».

Όπως δήλωσε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών.

Μάλιστα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν οδηγηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Σαρηγιάννης απέδωσε την κατάσταση αυτή στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα  λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων  μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».