Κορωνοΐός Κόσμος

Κορονοϊός: «Ελλείψεις και σε φάρμακα» – Για δύσκολες συνθήκες ζωής μιλάει η ρωσική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα

Σουηδία – κορονοϊός: Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς – 1η δόση στους ενήλικες ως τις 15 Αυγούστου

Για “πρωτόγνωρους” περιορισμούς, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού κάνει λόγο η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι η ζωή είναι δύσκολη.

Περιγράφοντας ένα νέο κύμα αναχωρήσεων ξένων διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα, η ρωσική πρεσβεία αποκαλύπτει μέσω ανάρτησής της στο Facebook ότι “κατανοεί όσους φεύγουν”.

“Όλος ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τους πρωτόγνωρους λόγω της αυστηρότητας τους περιορισμούς, τη σοβαρή έλλειψη βασικών προϊόντων, κυρίως φαρμάκων, την αδυναμία να λάβει θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες έχουν κλείσει τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες, η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει ότι παραμένει ανοικτή “παρ’ όλο που δεν είναι εύκολο, παρά τα πραγματικά πολλα προβλήματα και το γεγονός ότι πολλές οικογένειες (…) αναγκάστηκαν να φύγουν”.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2020 να κλείσει τα σύνορα της χώρας ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη γειτονική Κίνα.

Οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς και από το εξωτερικό ανεστάλησαν, ο ανεφοδιασμός της χώρας σταμάτησε, ενώ το έργο των διπλωματών αλλά και των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει δυσκολέψει πάρα πολύ.

Σε ένα βίντεο, που έγινε viral, και το οποίο ανήρτησε στα τέλη Φεβρουαρίου η ρωσική πρεσβεία παρουσιάζονταν αυτές οι δυσκολίες. Σε αυτό φαίνονταν οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Κορέα με ένα βαγονέτο που το έσπρωχνε ένας από αυτούς καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των τρένων μετά την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών λόγω της covid-19.

Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, διατηρεί σημαντική διπλωματική παρουσία στη χώρα, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ