Επικαιρότητα Κορωνοΐός Κόσμος

Κορονοϊός: Η υποπαραλλαγή Pirola αναγκάζει την Αγγλία να «τρέξει» τους εμβολιασμούς

Νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες στην Αγγλία εξαιτίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.86 (Pirola) του SARS-CoV-2 (κορονοϊός).

Καθώς η υποπαραλλαγή Pirola φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις, το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας αποφάσισε να… «τρέξει» την έναρξη των εμβολιασμών το φθινόπωρο τόσο για τον κορονοϊό όσο και για γρίπη. Η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους.

Οι επιστήμονες λένε ότι η BA.2.86, μια παραλλαγή της Όμικρον, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο καταστροφικό κύμα σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου, δεδομένης της ανοσοποιητικής άμυνας που δημιουργήθηκε παγκοσμίως με τους εμβολιασμούς αλλά και τις νοσήσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα ετήσια εμβολιαστικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ξεκινήσουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, λόγω αυτής της παραλλαγής.

«Ενόσω οι κορυφαίοι επιστήμονές μας συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για την παραλλαγή BA.2.86, είναι λογικό να επισπεύσουμε τα προγράμματα εμβολιασμού» ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Κόφιλντ.

Η παραλλαγή Eris εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στις 18 Αυγούστου. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο θα είναι όσοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας και άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πάντως η παραλλαγή αυτή δεν χαρακτηρίζεται ακόμη «παραλλαγή ανησυχίας» στη Βρετανία και το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξουν οι οδηγίες του προς το ευρύτερο κοινό.

Για πρώτη φορά, η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Δανία στις 24 Ιουλίου. Έκτοτε, εντοπίστηκε και σε άλλους ασθενείς σε λίγες χώρες.