Κορωνοΐός Κόσμος

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν δόσεις του φαρμάκου των GSK-Vir αξίας 1 δισ. δολαρίων

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν δόσεις του φαρμάκου των GSK-Vir αξίας 1 δισ. δολαρίων

Σε 1 δισ. δολάρια ανέρχεται η συνολική αξία των δόσεων του φαρμάκου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η βρετανική GSK και η Vir Biotechnology και θα διατεθούν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το φάρμακο sotrovimab, το οποίο έδειξε μειώνει κατά 79% τον κίνδυνο από την λοίμωξη με COVID-19 σε δοκιμές και χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενώσεις που δημιουργούνται στο εργαστήριο και μιμούνται τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Το σκεύασμα έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια COVID-19. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του από τις χώρες μέλη, αν και εκκρεμεί η έγκρισή του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων ενδείξεων, που καταδεικνύουν την ικανότητά του να διατηρεί τη δράση του εναντίον των δοκιμασμένων παραλλαγών ανησυχίας που κυκλοφορούν, περιλαμβανομένης της Δέλτα, πιστεύουμε πως το sotrovimab θα συνεχίσει να είναι σημαντικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vir, Τζορτζ Σκάνγκος.

Την περασμένη εβδομάδα, η GSK και η Vir ανακοίνωσαν πως η θεραπεία αντισωμάτων έδειξε σε μια δοκιμή να λειτουργεί εξίσου καλά όταν χορηγείται με ένεση στο μπράτσο ή με ορό, ενδεχομένως για περισσότερη ευκολία.

Έως 750.000 δόσεις παγκοσμίως – Έως 220.000 στην ΕΕ

Σε τουλάχιστον 750.000 θα ανεβούν οι συνολικές δόσεις που θα διανεμηθούν παγκοσμίως, μετά τις παραγγελίες των ΗΠΑ, ανέφεραν, χωρίς να διευκρινίζουν πόσες δόσεις του φαρμάκου έχουν παραγγείλει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ.

Ωστόσο άλλες δημόσιες συμφωνίες για το φάρμακο περιλαμβάνουν 10.000 δόσεις για τον Καναδά και έως 220.000 δόσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξία των παραγγελιών αυτών δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι παραδόσεις στις ΗΠΑ της θεραπείας, με την ονομασία Xevudy, αναμένονται έως τις 17 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση θα έχει επίσης δικαίωμα προαίρεσης (option) για την αγορά περισσότερων δόσεων έως τον Μάρτιο του 2022, ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι GSK και Vir.

Οι πωλήσεις του sotrovimab απέφεραν έσοδα 130 εκατ. στερλινών (175 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην GSK τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Παρόμοια προϊόντα προσφέρονται ή αναπτύσσονται από τις Eli Lilly, Regeneron, AstraZeneca και Celltrion.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κυβέρνηση θα έχει τον έλεγχο της διανομής του sotrovimab στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ