Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορωνοϊός: “Θολό” τοπίο και προβληματισμός για τα δεκάδες νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: "Θολό" τοπίο και προβληματισμός για τα δεκάδες νέα κρούσματα

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις σε Κυβερνητικό επίπεδο για την έκταση και τη διάρκεια των μέτρων που πρέπει να ληφθούν

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης δεκάδων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την Ελλάδα κατά τις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρει το news247.gr, η διασπορά των περιστατικών που διαπιστώνεται από τις ημερήσιες επίσημες ανακοινώσεις και δη των “ορφανών” κρουσμάτων, θολώνουν σε σημαντικό βαθμό το τοπίο της έκτασης που έχει λάβει η επιδημία τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή τα κρούσματα που χρήζουν νοσηλείας προσεγγίζουν τα 90, γεγονός το οποίο ανησυχεί τις αρχές. Από την άλλη διαπιστώνεται μια σχετική χαλαρότητα όσον αφορά στην εισαγωγή νέων κρουσμάτων. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιστημονική κοινότητα αποδίδει σημασία όχι στην ποσότητα των εισερχόμενων  τουριστών που μπορεί να νοσούν με Covid-19, αλλά στα χαρακτηριστικά αυτών, όπως η ηλικία και οι συνοσηρότητες .

Όπως προκύπτει από τις σχετικές αναφορές νέων κρουσμάτων, πλέον, ακόμη και περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν σχετικά περιστατικά, πλέον έρχονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εστίες επιδημίας. Χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο νησί της Πάρου, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε κρούσμα και στην Άρτα.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν αν θα πρέπει να επιβληθεί η ευρεία χρήση στους κλειστούς χώρους.  Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως απομακρύνεται, τουλάχιστον προς παρόν.

Βέβαια, «αγκάθι» χαρακτηρίζεται η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και των κανόνων περιορισμού της διασποράς, ειδικά στο χώρο της εστίασης. Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλούν η πλημμελής χρήση ή πλήρης απουσία μάσκας από το προσωπικό εστιατορίων, καφετεριών κλπ. Με στόχο να υπενθυμίσει τους κανόνες που ισχύουν για την προστασία από τον κορωνοϊό σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσωπικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εκδώσουν αύριο σχετική εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο θα υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης, για τα οποία βέβαια πρόσφατα καταργήθηκε ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Ειδικότερα, με πρόσφατη ΚΥΑ καταργήθηκε το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα εν λόγω καταστήματα, αλλά διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής, πάντως, τέθηκε και το θέμα των επισκεπτών από χώρες με υψηλή διασπορά του κορονοϊού, όπως η Βρετανία και η Σουηδία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες φαίνεται να τείνουν προς την εισήγηση για επέκταση του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ, 72 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας, και για επισκέπτες από αυτές τις χώρες.