Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορονοϊός – Σενάριο εφιάλτης για Αττική: Εάν ήταν όπως η Θεσσαλονίκη θα είχε πάνω από 2.200 κρούσματα

Χριστοδουλίδης: Κρούει τον κώδωνα κινδύνου για «προσάρτηση των Κατεχομένων»
«Σε σχέση με την Αττική η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο», υποστήριξε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τα κρούσματα παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη εάν στην Αττική επικρατούσε αντίστοιχη κατάσταση με αυτή στη Θεσσαλονίκη, τότε τα κρούσματα κορονοϊού κάθε μέρα θα ήταν πάνω από 2.200.

«Σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα», ανέφερε αρχικά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας. «Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων», υπογράμμισε ακόμη.

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες στην Αθήνα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος. Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

ΠΗΓΗ