Κορωνοΐός Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον – Νορβηγία: 17 πιθανά κρούσματα μετά από χριστουγεννιάτικη γιορτή

Μετάλλαξη Όμικρον – Νορβηγία: 17 πιθανά κρούσματα μετά από χριστουγεννιάτικη γιορτή

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι εικάζεται ότι μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον, στη Νορβηγία ύστερα από χριστουγεννιάτικη γιορτή εταιρείας σε εστιατόριο στο Όσλο. Συγκεκριμένα, στη γιορτή παρευρέθηκαν συνολικά 100 με 120 άνθρωποι, όπου αργότερα οι 60 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Όλοι ήταν εμβολιασμένοι.

Τα 17 πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι προσωρινός απολογισμός, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αλληλούχηση του ιού από τα δείγματα που έχουν ληφθεί από το πάρτι στη Νορβηγία.

«Μέχρι στιγμής 60 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 με μοριακό τεστ και τέσσερις άλλοι με rapid test», επεσήμαναν οι αρχές του Όσλο.

«Δεκαεπτά πιθανόν είναι κρούσματα του Όμικρον, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής ένα κρούσμα του Όμικρον έχει επιβεβαιωθεί μετά την αλληλούχηση», πρόσθεσαν.

Περίπου 100 με 120 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας είχε πρόσφατα επισκεφθεί το νότιο τμήμα της Αφρικής, συγκεντρώθηκαν σε εστιατόριο του Όσλο την προηγούμενη Παρασκευή για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα το οποίο οργάνωσε ο εργοδότης τους, η εταιρεία παραγωγής ηλιακής ενέργειας Scatec.

«Όλοι τους ήταν εμβολιασμένοι, κανείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και όλοι τους είχαν κάνει σελφ τεστ» πριν το γεύμα, επεσήμανε η Τίνε Ράβλο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Μέχρι στιγμής, όπως πρόσθεσε η ίδια, κανείς από όσους μολύνθηκαν από covid-19 δεν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, με τους περισσότερους να αναφέρουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βήχα.