Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Ο κορονοϊός στις ΗΠΑ σκότωσε περισσότερους από την ισπανική γρίπη

Κορονοϊός – Τρίτη δόση εμβολίου: Όχι υποχρεωτική και ίσως η τελευταία

Τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς είναι ξεκάθαρα: ο κορονοϊός έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ περισσότερα θύματα απ’ ό,τι η ισπανική γρίπη πριν από έναν αιώνα.

Στις ΗΠΑ οι νεκροί εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός είναι περισσότεροι από 675.700, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τζονς Χόπκινς. Και έτσι η ισπανική γρίπη (1918-19) «έχασε» τον… τίτλο της φονικότερης στην ιστορία των ΗΠΑ, τον οποίο διατηρούσε μέχρι χθες (20.09.2021).

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το Τζονς Χόπκινς το μεσημέρι της Δευτέρας, τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 42 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με ιστορικούς καθώς και τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, η ισπανική γρίπη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, εκ των οποίων 675.000 στις ΗΠΑ.

Αντίθετα με την COVID-19, η λεγόμενη ισπανική γρίπη ήταν εξαιρετικά φονική στο ηλικιακό φάσμα των ανθρώπων που θεωρείτο πως είχαν καλή υγεία: παιδιών κάτω των 5 ετών και των Αμερικανών ηλικίας 20-40 ετών.