Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Ομικρον – Πιο επικίνδυνη για τα παιδιά σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές

Ο κλέφτης ήταν… γάτα – ΒΙΝΤΕΟ από μία ασυνήθιστη “κλοπή” σε περίπτερο στο Ηράκλειο

Νέα μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες παιδιών σε σχέση με τη Δέλτα

Νέα μελέτη από την Νότια Αφρική αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού. Πρόκειται για μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα νοσηλείας από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιατρικής ασφάλισης της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 56.164 εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με την COVID-19 φαίνεται ότι το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών ήταν 49% υψηλότερο κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον σε σχέση με την περίοδο που επικρατούσε η Δέλτα.

Όπως αναφέρει το bostonglobe.com, το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά ήταν επίσης υψηλότερο από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και την επικράτηση της μετάλλαξης Βήτα, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών. Επιπλέον, οι εισαγωγές ήταν 25% περισσότερες για άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών από ό,τι την περίοδο επικράτησης της Δέλτα και λιγότερες από ό,τι με τη Βήτα.

Διαφορετική εικόνα για τους ενήλικες

Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους ενήλικες, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον μείωσε τις εισαγωγές τους σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις στη Νότια Αφρική.

«Τα άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ταυτοποιημένων λοιμώξεων COVID-19 και συνδέονται με ένα ολοένα και υψηλότερο ποσοστό εισααγωγών στα νοσοκομεία», ανέφερε στην έκθεσή του την Τετάρτη το NICD. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νέοι επηρεάζονται συχνότερα από την Όμικρον σε αντίθεση με τον ενήλικο πληθυσμό».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά στο μέλλον, καθώς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μεταξύ 12 και 17 ετών δεν μπορούσαν να λάβουν εμβόλια για την COVID-19 στη Νότια Αφρική ενώ δεν υπήρχε οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών όπως αναφέρει το NICD.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης:

  • Ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον ήταν 38,5, σε σύγκριση με 40,8 κατά το κύμα της Δέλτα, 45,6 κατά το κύμα της Βήτα και 43 στο αρχικό κύμα.
  • Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μόνο το 15,4% όσων μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.