Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Ώρα αποφάσεων, με όλα τα μέτρα πάνω στο τραπέζι

Ώρα αποφάσεων, με όλα τα μέτρα πάνω στο τραπέζι

Σήμερα οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 18.00, κλείσιμο λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, σχολείων και επέκταση τηλεργασίας είναι μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης με αφορμή την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και την αυξητική τάση των διασωληνωμένων.

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Μέτρα ελάττωσης της κινητικότητας, κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, ακόμα και σκληρό lockdown ζητούν οι ειδικοί, βλέποντας καθημερινά τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1.000 και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γεμίζουν και πάλι με διασωληνωμένους ασθενείς.

Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος σημείωσε πως ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές, διευκρινίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα κρατηθεί η πανδημία έξω από τα νοσοκομεία ώστε να μπορέσει το υγειονομικό προσωπικό να αντεπεξέλθει στην περίθαλψη των ασθενών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάττωση της κινητικότητας και η αύξηση των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι η απόφαση που θα ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα είναι περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η μετάλλαξη του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο παθογόνα, αλλά πιο μεταδοτική.

Κλειστά σχολεία;

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που εκτός από τις άλλες απαγορεύσεις ζητούν και το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων. Πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία, λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, όχι όμως και η αγορά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Χθες, πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πως «δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο σχολείων», καθώς και ότι δεν υπάρχει για σήμερα «προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς» για το εν λόγω θέμα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «αυτή τη στιγμή όλα είναι στο τραπέζι», από την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων, διότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολικά συγκροτήματα. Τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας, ενώ προειδοποίησε πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

ΠΗΓΗ