Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Πέθανε από κορονοϊό o πρωθυπουργός που έκανε τα Καλάσνικοφ να σωπάσουν

Ποιοι θα καταβάλουν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Ο Μπασκίμ Φίνο, χρειάστηκε να πονοκεφαλιάσει πολλές φορές μέχρι να οδηγήσει την χώρα του σε νόμιμες εκλογές. Παρέδωσε την εξουσία στον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, τον οποίο ο Μπερίσα κρατούσε -με χαλκευμένο κατηγορητήριο- μέχρι το 1997 φυλακισμένο στις φυλακές Τεπελενίου

Υπέκυψε από κορονοϊό ο Mπασκίμ Φίνο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αλβανίας που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τη  κατάρρευση των παρατραπεζών και την ένοπλη εξέγερση του 1997 η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη πτώση του Σαλί Μπερίσα.

Μέχρι τότε ο Μπασκίμ Φίνο ήταν δήμαρχος Αργυροκάστρου και επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός της εθνικής συμφιλίωσης, την ώρα που ο Αλβανικός λαός είχε λεηλατήσει όλα τα στρατόπεδα και είχε εξοπλιστεί με χιλιάδες Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, ρουκέτες RPG και πιστόλια Τοκάρεφ.

Δεν άντεξε η καρδιά του

Ο 59χρονος βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος έχασε τη μάχη  με τον COVID-19 σήμερα τα ξημερώματα μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο των Τιράνων, αφού από τον θανατηφόρο ιό υπέστη  καρδιακή ανακοπή. Ο Μπασκίμ Φίνο το 1992 εξελέγη δήμαρχος Αργυροκάστρου, μια θέση που κατείχε μέχρι το 1996. Το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας σημειώθηκε όταν χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα, επένδυαν τα χρήματά τους στις παρατράπεζες-πυραμίδες που είχε στήσει το καθεστώς Μπερίσα. Όταν αυτή η «φούσκα» έσκασε οι επενδυτές έσπευσαν στη χώρα τους και πήραν με τις οικογένειές του που διέμεναν εκεί τα όπλα διεκδικώντας τα λεφτά τους πίσω.

Επιτόκιο με ουρά

Άνθρωποι του τότε καθεστώτος συγκέντρωναν όλο το χρήμα με δέλεαρ το υψηλό επιτόκιο. Όπως όμως σε κάθε παρατράπεζα η … τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη. Ο Φίνο κατείχε τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 1997. Μιλούσε σχετικά καλά Ελληνικά αφού λίγο μετά το άνοιγμα των συνόρων είχε βρεθεί στην χώρα μας ως οικονομικός μετανάστης.

Πέθανε από κορονοϊό o πρωθυπουργός που έκανε τα Καλάσνικοφ να σωπάσουν

Με αφορμή την εξέγερση για τις παρατράπεζες, ληστοσυμμορίες βγήκαν στους δρόμους και λεηλατούσαν ότι έβρισκαν

Βασίλης Χήτος

ΠΗΓΗ