Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Πώς θα δικαιολογείται η μετάβαση σε άλλο νομό για τις ελιές

Πώς θα δικαιολογείται η μετάβαση σε άλλο νομό για τις ελιές

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνεται η μετακίνηση μεταξύ νομών για αγροτικές εργασίες όπως η ελαιοσυγκομιδή, καθώς είναι η εποχή της, έδωσε σήμερα ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι οι αγροτικές εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες «αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασίας, στην οποία θα αναγράψουν “για αγροτική παραγωγή” και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους».

Έκανε μάλιστα έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται. «Εύχομαι να μη βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα…», είπε χαρακτηριστικά με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που διαπιστώνεται στο εθνικό οδικό δίκτυο από χθες το απόγευμα.

Όπως είπε, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

Πώς θα γίνεται η μετάβαση σε κομμωτήρια-κέντρα αισθητικής

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου έκανε επίσης κάποιες διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε καταστήματα που παρατείνεται η λειτουργία τους για λίγες μέρες, δηλαδή τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Συγκεκριμένα,  έκανε γνωστό ότι για να πάει κάποιος σε κάποιο τέτοιο κατάστημα το Σαββατοκύριακο πρέπει να επιλέξει κωδικό μετάβασης για κατάστημα τροφίμων.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων παραμένει ως έχει, ενώ την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει υποχρεωτική λειτουργία σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων προκειμένου να δοθεί μήνυμα ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Υπενθύμισε ότι οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες επιτρέπονται με παράδοση κατ οίκον είτε είναι σε αναστολή η επιχείρηση είτε όχι.

Διευκρίνισε επίσης ότι το κυνήγι απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες. Αντίθετα, το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Για τους διαζευγμένους γονείς που διαμένουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, είπε πως δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών.