Κορωνοΐός Κρήτη

Προβληματισμός για τις “φωλιές” κρουσμάτων κορωνοϊού στην ενδοχώρα

Άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο κέντρο του Ηρακλείου

Μεγάλη, όπως επισημαίνεται, είναι η ανάγκη μιας γενικότερης “αφύπνισης” των πολιτών σε όλη την Κρήτη

Σε στενό επιδημιολογικό κλοιό βρίσκεται η ενδοχώρα της Κρήτης και κυρίως του Ηρακλείου, με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται ανησυχητικά. Ήδη από σήμερα, η Δημοτική Αστυνομία ξεκίνησε δυναμική εκστρατεία ελέγχων και ενημέρωσης σε χωριά του Δήμου Ηρακλείου.

“Ο φόβος φυλάει τα έρμα” και οι κίνδυνοι εξάπλωσης των μολύνσεων, στην πιο δύσκολη εβδομάδα για την Κρήτη απ’ το ξεκίνημα της πανδημίας, ωθούν μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ στην αύξηση των περιπολιών.

Συστάσεις έγιναν και σε ανθρώπους όπου βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους, σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, ο οποίος εισέπραξε ενθαρρυντικά συμπεριφορικά μηνύματα εκ μέρους των πολιτών, διαπιστώνοντας μια γενικότερη “αφύπνιση” στους περισσότερους συνδημότες του.

Το κυνήγι… της παρανομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο έφερε και πρόστιμα, μ’ ένα μαγαζί να τιμωρείται με 1.000 ευρώ. Ο κ. Παττακός δήλωσε προβληματισμένος και για τις εικόνες συνωστισμού στις λαϊκές αγορές, τονίζοντας πως “διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον περιορισμό των κρουσμάτων”.

“Η Κρήτη τώρα δοκιμάζεται απ’ την πανδημία”

Την ίδια ώρα, αφόρητη είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτη και – πλην των σκέψεων για την δημιουργία 4 επιπλέον κλινών- σε πρώτη φάση, στην απευκταία περίπτωση που παραστεί ανάγκη, το ΠΑΓΝΗ θα κληθεί να συνδράμει, καθώς έχει κενά κρεβάτια.

“Θέλω να πιστεύω ότι είναι η τελευταία δύσκολη εβδομάδα” ευχήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο υπεύθυνος των περιστατικών Covid του νοσοκομείου και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γρηγόρης Πασπάτης.

“Η Κρήτη τώρα δοκιμάζεται απ’ την πανδημία” υπογράμμισε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση που τηρούν ορισμένοι πολίτες: “δυστυχώς, αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ο μέσος Ηρακλειώτης δεν έχει καταλάβει αυτό που συμβαίνει. Θα έπρεπε να υπάρχει μία απόλυτη τήρηση των μέτρων”.

Ο κ. Πασπάτης μειδιά στη σκέψη και μόνο του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Όλος ο Μάρτης θα πάει έτσι, προειδοποίησε, προκειμένου να επανέλθουν σταδιακά και δυναμικά οι εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες τον Απρίλιο.

Το προσωπικό του νοσοκομείου είναι κουρασμένο απ’ την μεγάλη δοκιμασία που υφίσταται εδώ κι έναν χρόνο, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες. “Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά” είναι η εκπεφρασμένη ελπίδα του κ. Πασπάτη.

Οι “φωλιές” κρουσμάτων στην ενδοχώρα τον προβληματίζουν, καθώς αναλογίζεται ότι η υψηλή πίεση θα διαρκέσει όλο τον Μάρτιο…