Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Σαρώνει ο κορονοϊός στις φυλακές Διαβατών

Σαρώνει ο κορονοϊός στις φυλακές Διαβατών

Χαμός με τον κορονοϊό στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, αλλά ομερτά για τα κρούσματα σε κρατουμένους. Οι κρατούμενοι έχουν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 του περασμένου μήνα, όμως κανείς δεν τους απάντησε και το ενδιαφέρον του Υπουργείου για αυτούς είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο σωφρονιστικό κατάστημα φαίνεται να εμφανίστηκαν πριν από περίπου 25 μέρες, ενώ κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (που είναι νοσοκομείο αναφοράς) με συμπτώματα πνευμονίας.

Αρχικά είχαν εντοπιστεί περίπου 12 κρούσματα, όμως με την αδιαφορία των αρμοδίων φαίνεται ότι αυτά λειτούργησαν εκρηκτικά με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων που έχει προσβληθεί, όπως καταγγέλλεται, να έχει φτάσει στους 60. Τα όσα καταγγέλλουν κρατούμενοι που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» είναι τουλάχιστον δραματικά.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος, πριν 25 μέρες, μόλις χθες εμφανίστηκε στις φυλακές Διαβατών ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε 160 δειγματοληπτικές λήψεις (rapid tests) και βγήκε θετικό περίπου το 40%.

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι στις φυλακές δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους παρά μόνο για το προσωπικό (σωφρονιστικοί υπάλληλοι). «Μόλις σήμερα μάς εφοδίασαν με μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και από ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γιατί έχουν αλκοόλη και απαγορεύονται από τον κανονισμό των φυλακών. Φωνάζουμε εδώ και τόσες εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Θα κολλήσουμε όλοι», κατήγγειλε κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κρατούμενοι αλλά και δικηγόροι (που έχουν εντολείς μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα), αυτοί που εμφάνισαν τον κορονοϊό έχουν περιοριστεί μέσα σε συνολικά πέντε θαλάμους, οι οποίοι είναι των 12 τ.μ. ο καθένας: ουσιαστικά οι κρατούμενοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει γιατρός, άλλα όλη τη φροντίδα των κρατουμένων έχει μόνο ένας νοσοκόμος.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνα νοσηρή, σύμφωνα με τους κρατουμένους, ενώ από πλευράς διοίκησης των φυλακών φαίνεται να υπάρχει αμηχανία στον τρόπο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν στο υπεράριθμό σωφρονιστικό κατάστημα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε αυτό.

Οι σωφρονιστικοί

Περίπου την ίδια τραγική εικόνα περιγράφουν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με αυτούς, των οποίων διατηρούμε την ανωνυμία για ευνόητους λόγους, 6 είναι οι συνάδελφοί τους που έχουν εντοπιστεί με κορονοϊό. Οι τρεις μάλιστα είναι ασυμπτωματικοί.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, η διεύθυνση των φυλακών τούς έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό (καραντίνα).

«Είμαστε έκπληκτοι. Μας ξεχάσανε. Έπειτα από τρεις εβδομάδες, ο ΕΟΔΥ έστειλε κλιμάκιο για να κάνει τα πρώτα τεστ. Δεν έχουν κάνει τεστ σε όλους. Ο διευθυντής κανόνισε να πάμε για τεστ σε νοσοκομεία. Είμαστε κλειστή δομή και μας άφησαν στον έλεος της τύχης μας. Χθες έκαναν μόνο 160 rapid tests. Στη φυλακή είμαστε περίπου 560 κρατούμενοι και 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Εάν κάνουν σε όλους τεστ, φανταστείτε πόσοι θα βρεθούν θετικοί»,  αναφέρει στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος των σωφρονιστικών του καταστήματος Διαβατών.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, όπως και άλλα περιστατικά σε σωφρονιστικά καταστήματα στη χώρα, τηρεί σιγή ιχθύος. Εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, αν και τα περιστατικά αυτά δεν χωρούν αμφισβήτησης, η κατά τ’ άλλα λαλίστατη γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου δεν έχει βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για μικροποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν σε έλεγχο μεταγωγής κρατουμένου σε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης Λάρισας.

Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας των κρατουμένων:

Την ίδια ώρα, κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε και στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου. Συγκεκριμένα, θετικός στον νέο κορονοϊό βρέθηκε φύλακας του σωφρονιστικού καταστήματος. Και εδώ φυσικά ούτε λόγος για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στους κρατούμενους, ενώ στους φύλακες που ζητούν να υποβληθούν σε εξέταση, από το υπουργείο απαντούν ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει το τεστ ιδιωτικά με δική του χρέωση.