Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Συναγερμός στην Αθήνα – Εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Συναγερμός στην Αθήνα - Εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στη χώρα μας, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο

Στη χώρα μας εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, το νέο στέλεχος εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στη Ελλάδα μας, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Το στέλεχος “VOC 202012/01” έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Πρόσφατα είχε αναφερθεί στο νέο στέλεχος ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό,  κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε “Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από το προηγούμενο τύπο του ιό δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από το νέο τύπο ιού”.

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα που παραμένει ακόμα σημαντικό, είναι να δούμε κατά πόσο έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει – εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό – να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι δε εταιρείες που κατασκευάζουν τα νέα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, έχουν ανακοινώσει πως τα εμβόλιά τους θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη νέα μετάλλαξη, η οποία παραμένει υπό μελέτη από την επιστημονική κοινότητα.

ΠΗΓΗ