Κορωνοΐός

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για εμβόλιο κορονοϊού: Ασφαλής η τρίτη δόση – Η περίπτωση των ΗΠΑ

Γραβάνης: Σε 2-3 εβδομάδες τα κρούσματα ίσως ξεπερνούν τα 6.000-7.000 ημερησίως

Τη δική του εκτίμηση για την τρίτη δόση εμβολίου έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, σημείωσε πως η τρίτη δόση είναι ασφαλής.

Σημειώνεται πως στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως ενώ η τρίτη δόση είναι προαιρετική, η σύσταση για τις ηλικιακές ομάδες που αφορά είναι εξαιρετικά ισχυρή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Επιτροπής. Η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ωστόσο είναι πολύ ισχυρή η σύσταση. Για τις ηλικίες που έχει ανοίξει πάντως συνίσταται».

Έσπευσε να σημειώσει πως: «Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής. Όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς ο κόσμος πήγαινε και εμβολιαζόταν ανάλογα την ηλικιακή του ομάδα, ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει. Κανένας δεν έπαθε τίποτα, ίσα ίσα, έχουν καλύτερη ανοσία».

Γιατί ο FDA δεν επέτρεψε την τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση του FDA να μην επιτρέψει την τρίτη δόση εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό. «Έχω την αίσθηση ότι ανάλογα με το τι εμβόλιο θα έχει κάνει το άτομο, στο εξάμηνο ή οχτάμηνο θα μπορέσουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιάζονται. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο μετά τον εμβολιασμό από τους νέους ανθρώπους» σημείωσε.

Όπως είπε τα τεστ αντισωμάτων δεν αρκούν για να μετρήσουμε την προστασία και εξήγησε πως: «Οι ευπαθείς ομάδες στην Αμερική δεν είναι μόνο οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και άλλες ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η Βρετανία έβαλε το όριο των 50 ετών. Δεν υπάρχει μία μόνο παγκόσμια γραμμή».