Κορωνοΐός Φάρμακα

Τι γίνεται με την χλωροκίνη στην Ελλάδα – Οι διευκρινίσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Κλείνουν χιονοδρομικά και οργανωμένες παραλίες με εντολή Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε τη σημασία της χλωροκίνης στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με κορονοϊό.

Ειδική μνεία στη χλωροκίνη έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο έγκριτος επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λάβει ως φαρμακευτική θεραπεία τη χλωροκίνη.

Διευκρίνισε δε, ότι πρόκειται για μία υποστηρικτική θεραπεία, την οποία έχουν υιοθετήσει αρκετές χώρες του εξωτερικού.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι θα έχουμε βοήθεια απ’ αυτό το φάρμακο» επεσήμανε, στη συνέχεια, συνιστώντας ωστόσο υπομονή, καθώς «χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα».

«Σε 10 ημέρες, θα έχουμε περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να πούμε αν μας βοηθάει».

Διαβεβαίωσε δε, ότι υπάρχει επάρκεια χλωροκίνης στην Ελλάδα, την οποία έχουν λάβει αρκετοί ασθενείς, σε συνδυασμό και μ’ άλλα φάρμακα.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 3%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κυμαίνεται στο 6%.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πού οφείλεται αυτό» έσπευσε να σχολιάσει, ερωτηθείς.

Τέλος, επεσήμανε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μετεκθεσιακής φαρμακευτικής θεραπείας, δηλαδή η χορήγηση φαρμάκων και μετά την ίαση του ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νοσούντων σε 1.212.

Όσον αφορά τους νεκρούς, επιβεβαιώθηκα ακόμη πέντε θάνατοι, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται σε 43.