Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Τι λένε οι έρευνες σχετικά με την ομάδα αίματος και τον κορωνοϊό

Πως ένα άγαλμα της μυθολογικής Μέδουσας έγινε σύμβολο φεμινισμού

Αναφέρθηκε σε αυτές και ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκικας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε έρευνες που κάνουν λόγο για διαφορά στην σοβαρότητα όταν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό που σχετίζεται με την ομάδα αίματος. Διευκρίνισε πως οι έρευνες ανέφεραν για μικρή προστασία ανάλογα με την ομάδα αίματος, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει επανάπαυση.

Τι λένε όμως αυτές οι μελέτες; Δυο είναι οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρουν πως οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο, έχουν μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν κορωνοϊό αλλά και μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό.

Και οι δυο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Blood Advances. Η μια από αυτές μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα πως οι ασθενείς κορωνοϊού με ομάδες αίματος Ο ή Β περνούν λιγότερες ημέρες στην εντατική θεραπεία απ’ ότι όσοι έχουν Α και ΑΒ. Εξέτασε 95 βαριά ασθενείς στο Βανκούβερ του Καναδά, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Ανακάλυψε πως οι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο, περνούσε κατά μέσο όρο 4,5 ημέρες λιγότερες στην εντατική θεραπεία απ’ όσους είχαν ομάδα αίματος Α και ΑΒ. Οι δεύτεροι περνούσαν κατά μέσο όρο 13,5 ημέρες στην εντατική, ωστόσο δεν είδαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και της διάρκειας της συνολικής παραμονής στο νοσοκομείο κάθε ασθενούς.

Παρολ’ αυτά, είδαν ότι μόλις το 61% των ασθενών με ομάδα αίματος Ο και Β χρειάστηκαν αναπνευστήρα, την στιγμή που το ποσοστό των άλλων ομάδων έφτανε το 84%. Οι ομάδες αίματος μάλιστα ήταν πιθανότερο να χρειαστούν αιμοκάθαρση, μια διαδικασία που βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν τις τοξίνες στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο είχε φτάσει σε παρόμοια συμπεράσματα. Ασθενείς στην Ισπανία και την Ιταλία με τύπο αίματος Ο, είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από κορωνοϊό σε σύγκριση με ασθενείς με άλλους τύπους αίματος.

Η δεύτερη νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο ίσως έχουν μειωμένο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό, σε σχέση με ανθρώπους με διαφορετικό τύπο αίματος. Η ομάδα ερευνητών εξέτασε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Ολλανδία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Από τους 4.600 που ήταν θετικοί στον ιό και ανέφεραν την ομάδα αίματός του, το 38,4 είχαν ομάδα αίματος Ο.

Αυτό είναι χαμηλότερο από τον επιπολασμό του Τύπου Ο σε πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων Δανών, που έφτασε το 41,7%, οπότε οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αίμα Τύπου Ο είχαν αποφύγει δυσανάλογα τη μόλυνση. «Η ομάδα αίματος Ο σχετίζεται σημαντικά με μειωμένη ευαισθησία», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι μελέτες αυτές συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έγιναν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ αλλά και τον Μάρτιο στην Κίνα, οι οποίες έφτασαν στα ίδια συμπεράσματα, δηλαδή πως οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Πρόκειται όμως για μείωση της πιθανότητας και δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν την συγκεκριμένη ομάδα αίματος είναι άτρωτοι.

Όπως ανέφερε και ο ερευνητής από τον Καναδά στο CNN, Mypinder Sekhon, ο σύνδεσμος είναι ακόμη αδύναμος. «Δεν νομίζω ότι αντικαθιστά άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και οι συννοσηρότητες και ούτω καθεξής», και πρόσθεσε, «εάν κάποιοι έχουν ομάδα αίματος Α, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν. Και αν έχουν ομάδα αίματος O, δεν είναι ελεύθεροι να πάνε στις παμπ και τα μπαρ».

Πληροφορίες: sciencealert.com