Επικαιρότητα Υγεία

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τις τροφές και τα προϊόντα από την Κίνα

Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις Τούρκων και Σύρων στρατιωτών - «Ανάφλεξη» στις σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν

Η ειδική παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Ελένη Μαλτέζου, αναφέρθηκε στον κίνδυνο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού και στην Ελλάδα, ενώ απέρριψε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω των τροφών.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε η ειδική παιδίατρος – λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Ελένη Μαλτέζου.

«Μπορεί να έχουμε κι εμείς κρούσμα του κοροναϊού, είναι αναμενόμενο. Προετοιμαζόμαστε και γι’ αυτό συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας. Προετοιμάζεται και το Σύστημα Υγείας αλλά και υπάρχει εγρήγορση και στα αεροδρόμια» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφών ή πρώτων υλών από την Κίνα, η ειδική επιστήμονας ήταν ξεκάθαρη:

«Ο ιός δεν επιβιώνει σε επιφάνειες, άρα δεν μπορεί να μεταφερθεί με φαγητά ή τροφές, ούτε με κάποιο δέμα που έλαβε κάποιος από την Κίνα».

Όσον αφορά τους Κινέζους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, η κα Μαλτέζου διαμήνυσε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε «διαρκή εγρήγορση», ενώ από τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι θερμομετρήσεις των επιβατών και στα ελληνικά αεροδρόμια.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος, και στην επιστημονική πρόοδο για την αναζήτηση του εμβολίου, εκτιμώντας ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά μηνύματα» ότι οι κλινικές δοκιμές «θα βγουν τους επόμενους 3-4 μήνες».

Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 3.711 επιβάτες

Στο μεταξύ, σε καραντίνα έχει τεθεί ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.711 επιβαίνοντες, το οποίο πλέει στα ανοιχτά του Τόκιο, λόγω της εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού ανάμεσα στους επιβάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο συναγερμός σήμανε όταν διαπιστώθηκε ότι ένας ηλικιωμένος επιβάτης πάσχει από τον φονικό ιό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 426 άτομα.

Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο «Princess Cruises» τέθηκε αμέσως της καραντίνα, ενώ στο πλοίο επιβιβάστηκαν ειδικά στελέχη των υγειονομικών αρχών της Ιαπωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία, ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 20, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπερβαίνει τις 20.000.