Lock Down Επικαιρότητα

Νέα χαλάρωση του lockdown: Καλοκαίρι χωρίς SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή και αργότερα

Τουρκία: Διπλωματική «γκάφα» του YΠΑΜ – Mιλά για γενοκτονία Αρμενίων

Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα

Βήμα – βήμα θα συνεχιστεί η χαλάρωση των μέτρων του lockdown, με την κυβέρνηση να έχει στο τραπέζι τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της άρσης των περιορισμών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, θα έρθει η κατάργηση των SMS αλλά και η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που θα κάνει το καλοκαίρι να θυμίζει τις μέρες προ κορονοϊού.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως το θέμα των SMS «θα επαναξιολογηθεί και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, σταδιακώς θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων. Η εκτίμηση είναι ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση σε ό,τι αφορά την αποστολή του μηνύματος».

Για το ωράριο είπε ότι «είναι καλό να μη μεταπίπτουμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία κίνησης διότι αυτό εκπέμπει τελείως λάθος μήνυμα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί από τον ιό και να μην εφησυχάζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία τώρα ξεκινάει στις 23:00 θα επαναξιολογηθεί, με τον υπουργό Επικρατείας να αναφέρει πως στόχος είναι να επεκταθεί ως τα μεσάνυχτα ή και λίγο αργότερα.

Τι ανοίγει από το Σάββατο

Αρχικά το Σάββατο 8 Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, ενώ αυξάνονται και τα άτομα που θα μπορούν να μπουν στα καταστήματα του λιανεμπορίου για τα ψώνια τους.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν και τα φροντιστήρια για τους μαθητές που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τα παιδιά που θα έχουν να δώσουν εξετάσεις τίτλων.

Νέα χαλάρωση του lockdown: Καλοκαίρι χωρίς SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή και αργότερα

Συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Ανοίγουν στις 17 Μαΐου κολέγια, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ – Πώς θα λειτουργούν

Ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολεγίων, μετά από το «πράσινο φως» της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Απαραίτητη η διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Νέα χαλάρωση του lockdown: Καλοκαίρι χωρίς SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή και αργότεραΝέα χαλάρωση του lockdown: Καλοκαίρι χωρίς SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή και αργότερα

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α’ και Β’ κύκλου. Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για μουσεία, θερινά σινεμά, συναυλίες

Με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή (6/5) η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων και η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων του πολιτισμού ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Νέα χαλάρωση του lockdown: Καλοκαίρι χωρίς SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή και αργότερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει προτείνει με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου με αυστηρά υγειονομικά μέτρα (μάσκα, θερμομέτρηση και όριο επισκεπτών) και self test για τους εργαζόμενους και μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι.

Ο τρίτος σταθμός που προτείνεται από την κυβέρνηση είναι – εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά – το άνοιγμα των θεάτρων και η άρση της απαγόρευσης των συναυλιών στις 28 Μαΐου.